Αρχική Επιχειρείν Έμπρακτο γαλλικό ενδιαφέρον για την ελληνική Ενέργεια

Έμπρακτο γαλλικό ενδιαφέρον για την ελληνική Ενέργεια

0
Διαφήμιση

«Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά», τονίζεται στο κεφάλαιο «Γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα», της ετήσιας έκθεσης που συνέταξε η ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι σχετικά με τις διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις, και πως διαμορφώθηκαν το 2016, δίνοντας και τις σχετικές κατευθύνσεις για το 2017 και παραπέρα.

Έκθεση που έγινε  επίκαιρη με την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από πλειάδα Γάλλων επιχειρηματιών, αναζητώντας διεύρυνση των διμερών συναλλαγών.Οι Έλληνες διπλωμάτες παρατηρούν ότι «κατά την πενταετία 2011-2015 και ιδιαίτερα το 2014 σημειώνεται μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Γάλλων που θα μπορούσε να αποδοθεί στη βαθιά ύφεση, αλλά και την ανησυχία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το σχετιζόμενο επιχειρηματικό κίνδυνο.

Εντούτοις, αρκετές γαλλικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προωθούν επιχειρηματικά σχέδια σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας». Άλλωστε, σύμφωνα και με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, που επικαλείται η πρεσβεία, «παρά τη σημαντική πτώση των γαλλικών επενδύσεων προς τη χώρα μας, η Γαλλία ευρίσκετο το έτος 2015 στην 4ηθέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και το 2014, με περίπου 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά τη Γερμανία (4,9 δισ. ευρώ), το Λουξεμβούργο (4,5 δισ. ευρώ) και την Ολλανδία (4,4 δισ. ευρώ).

Κάνοντας μια χαρτογράφηση των γαλλικών κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, στην Έκθεση τονίζεται:

«Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών Ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές».
«Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα -αυτοκινητόδρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας-ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ),τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας».

Και παρακάτω σημειώνει ότι «Την τελευταία δεκαετία οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)» Οπως και ότι «Σημαντική είναι η παρουσία μεγάλων γαλλικών εταιρειών στο χώρο της ενέργειας που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, είτε σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις είτε αυτόνομα».

Σε αυτό τον κλάδο, άλλωστε, η Εκθεση ξεχωρίζει:

«Κορυφαία κοινοπραξία είναι αυτή του Ομίλου “Ηρων” που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από φυσικό αέριο -με δύο ιδιόκτητα εργοστάσια παραγωγής ισχύος 600MWπου μπορούν να τροφοδοτήσουν έως και 1 εκατ. νοικοκυριά. Ο ΗΡΩΝ ιδρύθηκε από τον Ομιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (…) Το 2009 εισήλθε στη μετοχική σύνθεση η ENGIE (πρώην GDF Suez), ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Επιπλέον,το Μάρτιο του 2014, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η είσοδος και της QATAR PETROLEUM (μέσω της εταιρείας QPI GAS & POWER OPC), μίας ακόμη παγκόσμιας ηγετικής δύναμης στον ενεργειακό χάρτη, στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ».

«Αξιόλογη είναι και η παρουσία της εταιρείας Schneider Electric στην Ελλάδα που εκτείνεται πέραν των 45 ετών, με προϊόντα, εξοπλισμούς και υπηρεσίες που συνθέτουν λύσεις για τις αγορές της ενέργειας, των έργων υποδομής, των κτηρίων και των κέντρων δεδομένων».

«Επιπλέον, στον ενεργειακό τομέα δραστηριοποιούνται οι κάτωθι εταιρείες: Engie Hellas (ανήκει στη GDF Suez Energy Services), η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών και της τεχνικής συντήρησης». «DCNS, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτικής άμυνας και της ενέργειας». «Τέλος, η εταιρεία TOTAL Hellas διατηρεί πρατήρια λιανικής και χονδρικής πώλησης καυσίμων και λιπαντικών στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μετέχει στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ-TOTAL-EDISON για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου (οικόπεδο 2)»..

Διαφήμιση