Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Δάνειο 210 εκατ. δολαρίων στην Αίγυπτο για ηλιακή ενέργεια

Δάνειο 210 εκατ. δολαρίων στην Αίγυπτο για ηλιακή ενέργεια

0
Getty Images
Διαφήμιση

Δάνειο έως 210 εκατ. δολάρια θα χορηγήσεις η Ασιατική Τράπεζα στην Αίγυπτο για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά 11 εργοστάσια ηλιακής ενέργειας με συνολική δυναμικότητα 490 MW, σύμφωνα με ανακοίνωση της AIIB.

«Στηρίζουμε το πρόγραμμα αυτό, επειδή συμβάλλει στη δυναμικότητα της Αιγύπτου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα βοηθήσει τη χώρα να έχει τη θέση περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, κάτι που θα έχει οικονομικά οφέλη για όλη την περιοχή», δήλωσε ο D.J. Pandian, αντιπρόεδρος της AIIB και επικεφαλής για τις επενδύσεις της.

Το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας θα αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αίγυπτο, θα μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και τα στερεά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα βοηθήσει τη χώρα να καλύψει τις δεσμεύσεις της με βάση τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με την AIIB.

Οι τεράστιοι ηλιακοί πόροι της Αιγύπτου, μαζί με το στρατηγικό όραμά της για την πράσινη ανάπτυξη, θα επιτρέψουν τη δημιουργία παγκόσμιων περιβαλλοντικών ωφελειών από το πρόγραμμα αυτό, καθώς θα αποφευχθεί η εκπομπή περισσότερων από 500.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Η Αίγυπτος θα μπορεί να εξάγει ενέργεια κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής και να βελτιώσει τη διασύνδεσή της με τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, προσθέτει η ανακοίνωση. Το πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτηθεί από την AIIB και την International Financial Corporation (σ.σ.: μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), ενώ θα προσελκύσει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα και διμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έως τον Ιούλιο, η AIIB είχε εγκρίνει συνολικά 2,8 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση 17 επενδυτικών σχεδίων. Η AIIB, που έχει την έδρα της στο Πεκίνο, άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2016 και αριθμεί ήδη 80 μέλη.

Διαφήμιση