Αρχική Καταστροφές Σχεδόν απίθανη η επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το...

Σχεδόν απίθανη η επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα

0
Διαφήμιση

Υπάρχει μόλις 5% πιθανότητα η Γη να αποφύγει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, σύμφωνα με νέα έρευνα που περιγράφει μάλλον με μελανά χρώματα την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

 

Οι τάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η αύξηση του πληθυσμού καθιστούν εξαιρετικά απίθανο ο πλανήτης να παραμείνει κάτω από το όριο 2 βαθμών, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, αναφέρει η μελέτη.

Η συμφωνία του Παρισιού που υπεγράφη από 195 χώρες, περιλαμβάνει τη δέσμευση για διατήρηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας «πολύ χαμηλότερα από τους 2 βαθμούς» πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και θέτει τον φιλόδοξο στόχο για τον περιορισμό της αύξησης σε 1,5 βαθμό. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα αυτός ο τελευταίος στόχος έχει ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθεί, μόλις 1%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change Άντριαν Ράφτερι «έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να αποφύγουμε την αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 2 βαθμών Κελσίου. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ ανήσυχος».

Οι κυβερνήσεις των 195 χωρών που υπέγραψαν τη Συμφωνία είχαν συμβιβαστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου εν μέρει λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων αλλά και εξαιτίας των σοβαρών επιστημονικών προειδοποιήσεων για τις συνέπειες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την ξηρασία, τους καύσωνες και τις κοινωνικές αναταραχές εάν η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς.

Δείτε τη μελέτη εδώ

ecozen.gr

Διαφήμιση