Αρχική Καταστροφές Ακόμα πιο ανησυχητικά τα ευρήματα για την υπερθέρμανση της Γης

Ακόμα πιο ανησυχητικά τα ευρήματα για την υπερθέρμανση της Γης

0
Ακτιβιστές διαμαρτύρονται κατά της απόφασης Τραμπ για απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού (Πηγή: Scott Olson/Getty Images)
Διαφήμιση

Προειδοποίηση ότι ακόμα κι αν η καύση ορυκτών καυσίμων σταματούσε σήμερα, η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης θα άγγιζε τους δύο βαθμούς Κελσίου, ενώ μετά από 15 ακόμα χρόνια χρήσης επικινδύνων για την ατμόσφαιρα καυσίμων, θα έφτανε τους 3 βαθμούς, απευθύνουν ερευνητές.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε πριν από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού, που έχει ως στόχο να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνέπειες της αποτυχίας της συμφωνίας του Παρισιού θα είναι μάλλον τραγικές για την ανθρώπινη ζωή καθώς θα γίνουν συχνότερα συμβάντα όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, μαζικές εξαφανίσεις ειδών, μεγάλες περίοδοι ξηρασίας, συχνότερες πυρκαγιές καθώς και ελλείψεις πόσιμου νερού και καλλιεργειών, θα αυξηθούν πολύ σε συχνότητα.

Η ίδια η ποιότητα ζωής των ανθρώπων θα αλλάξει καθώς  οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να πλήξουν την ποιότητα του αέρα και θα οδηγήσουν σε μόλυνση νερού και καλλιεργειών από μικροοργανισμούς. 

Οι ερευνητές επιπλέον συμπέραναν ότι οι ωκεανοί, έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου, που οποίες όμως φαίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις τους να μην είναι αρκετές για να επηρεάσουν την θερμοκρασία της Γης, για τα επόμενα 100 χρόνια.

«Υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικές, για να αποφύγουμε την καταστροφή σε βάθος χρόνου: αύξηση των οικονομικών κινήτρων για την μείωση των καύσεων ορυκτών καυσίμων, και η επένδυση στην έρευνα για την τεχνολογική διόρθωση της κατάστασης», δήλωσε ο οικονομολόγος Ντικ Σταρτζ και μέλος της ομάδας συγγραφής της έρευνας.

«Καμία από τις δύο εναλλακτικές δεν είναι φθηνές, αλλά και οι δύο είναι σίγουρα καλύτερες από την καταστροφή», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα: Σχεδόν απίθανη η επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα

Διαφήμιση