Αρχική Υγεία - Διατροφή Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά κατέστη μεγαλύτερη απειλή από την παχυσαρκία!

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά κατέστη μεγαλύτερη απειλή από την παχυσαρκία!

0
Διαφήμιση

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την παχυσαρκία και ο αντίκτυπός τους αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στην 125η ετήσια σύμβαση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

“Η σύνδεση με άλλους, κοινωνικά θεωρείται μια θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη – ζωτικής σημασίας τόσο για την ευημερία όσο και για την επιβίωσή μας.

Εξαιρετικά παραδείγματα δείχνουν ότι τα βρέφη που βρίσκονται σε στερητική περίθαλψη, δηλαδή στερούνται επαφής με τον άνθρωπο αποτυγχάνουν να ευδοκιμήσουν και συχνά πεθαίνουν και μάλιστα η κοινωνική απομόνωση χρησιμοποιείται ως μορφή τιμωρίας”, δήλωσε η Julianne Holt-Lunstad, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Brigham Young.

monaksia 3

Julianne Holt-Lunstad, PhD

Περίπου 42,6 εκατομμύρια ενήλικες άνω των 45 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι υποφέρουν από χρόνια μοναξιά, σύμφωνα με τη Μελέτη του AARP. Επιπλέον, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της απογραφής των ΗΠΑ δείχνουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει μόνο του, περισσότερο από το μισό του πληθυσμού είναι άγαμα και, από την προηγούμενη απογραφή, τα ποσοστά γάμου και ο αριθμός των παιδιών ανά νοικοκυριό έχουν μειωθεί.

monaksia 1

“Αυτές οι τάσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί γίνονται όλο και λιγότερο κοινωνικά συνδεδεμένοι και βιώνουν περισσότερη μοναξιά”, δήλωσε η Holt-Lunstad. Για να δείξει την επίδραση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς στον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας, η Holt-Lunstad παρουσίασε δεδομένα από δύο αναλύσεις. Το πρώτο αφορούσε 148 μελέτες, που αντιπροσώπευαν περισσότερους από 300.000 συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη κοινωνική σύνδεση συνδέεται με ένα 50% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

monaksia 2

Η δεύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 70 μελέτες που αντιπροσώπευαν περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια άτομα κυρίως από τη Βόρεια Αμερική αλλά και από την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, εξέτασε το ρόλο που θα μπορούσε να έχει η κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά ή η μοναχική ζωή στη θνησιμότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι τρεις είχαν σημαντική και ίση επίδραση στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ο οποίος ήταν ίσος με ή υπερέβη την επίδραση άλλων καλά αποδεκτών παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία!

monaksia 4

“Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας και το μέγεθος του κινδύνου υπερβαίνει το μέγεθος πολλών σημαντικών δεικτών υγείας”, δήλωσε η Holt-Lunstad. “Με τον αυξανόμενο πληθυσμό που γερνάει, η επίδραση στη δημόσια υγεία αναμένεται να αυξηθεί. Πράγματι, πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο υποδηλώνουν τώρα ότι αντιμετωπίζουν μια επιδημία μοναξιάς”. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι τι μπορεί να γίνει γι ‘αυτό. “

monaksia 5

Ο Holt-Lunstad συνέστησε να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην έρευνα και για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής για τη δημόσια υγεία σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κατάρτιση των κοινωνικών δεξιοτήτων για τα παιδιά στα σχολεία και οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να συμπεριλάβουν την κοινωνική σύνδεση στην ιατρική εξέταση, ανέφερε.

monaksia7

Επιπλέον, οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμάζονται για συνταξιοδότηση τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, καθώς πολλοί κοινωνικοί δεσμοί σχετίζονται με τον χώρο εργασίας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της κοινότητας πρέπει να φροντίσουν να συμπεριλάβουν κοινούς κοινωνικούς χώρους που ενθαρρύνουν τη συλλογή και αλληλεπίδραση.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here