Αρχική Επιστήμη Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε έναν άγνωστο ιό σε αλυσίδα DNA!

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε έναν άγνωστο ιό σε αλυσίδα DNA!

0
Διαφήμιση

Μια τυχαία ανακάλυψη άνοιξε μια νέα μέθοδο εξεύρεσης άγνωστων ιών. Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Virus Evolution, επιστήμονες από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψαν ότι η ακολουθία επόμενης γενιάς και οι σχετικές σε απευθείας σύνδεση βάσεις δεδομένων DNA μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα της ανακάλυψης ιών.

Έχουν αναπτύξει αλγόριθμους που ανιχνεύουν DΝΑ από ιούς που συμβαίνει να εντοπίζουν σε δείγματα ιχθύων ή ιστών ιχθύων και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ιών σε μια σειρά διαφορετικών ειδών. Η ακολουθία επόμενης γενιάς έχει φέρει επανάσταση στην έρευνα της γονιδιωματικής και χρησιμοποιείται σήμερα για τη μελέτη και κατανόηση του γενετικού υλικού.

virus 2

Επιτρέπει στους επιστήμονες να συγκεντρώνουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, από ένα μόνο κομμάτι DNA, το οποίο στη συνέχεια συγκεντρώνεται σε τεράστιες, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων γονιδιώματος που είναι προσβάσιμες στο κοινό.

Ο Δρ Άρης Κατσουράκης και ο Δρ Amr Aswad, ερευνητές του Τμήματος Ζωολογίας της Οξφόρδης, ανακάλυψαν αρχικά τη νέα χρήση της βάσης δεδομένων, τυχαία. Ενώ αναζητούσαν έναν αρχαίο ιό έρπητα σε πρωτεύοντα, βρήκαν στοιχεία για δύο νέους μη καταγεγραμμένους ιούς.

virus 3

Έκπληκτοι από την τυχαία ανακάλυψή τους, ξεκίνησαν να δουν αν θα μπορούσαν να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Σε ένα ξεχωριστό έργο για την εξεύρεση νέων ιών που μολύνουν τα ψάρια, χρησιμοποίησαν την τεχνική για να εξετάσουν περισσότερα από 50 γονιδιώματα ψαριών για αναγνωρίσιμο ιικό DNA.

Σίγουρα, εκτός από τους ιούς του έρπητα που περίμεναν να βρουν, οι ερευνητές εντόπισαν μια μακρινή γενεαλογία ασυνήθιστων ιών – που μπορεί ακόμη και να είναι μια νέα ιογενής οικογένεια. Τα γνωρίσματα εντοπίστηκαν διάσπαρτα σε θραύσματα 15 διαφορετικών ειδών ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του σολομού του Ατλαντικού και της πέστροφας.

virus 4

Για να επιβεβαιωθεί ότι τα ιολογικά στοιχεία δεν ήταν απλώς ένα σφάλμα ή ένα σφάλμα επεξεργασίας δεδομένων, δοκιμάστηκαν επιπλέον δείγματα από ένα τοπικό σούπερ μάρκετ και εστιατόριο sushi. Τα ίδια ιικά θραύσματα βρέθηκαν στα αγορασμένα δείγματα.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Άρης Κατσουράκης, από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: “Στο γονιδίωμα του σολομού βρήκαμε αυτό που φαίνεται να είναι ένα πλήρες και ανεξάρτητο γονιδίωμα ιού, καθώς και δεκάδες θραύσματα ιικού DNA που είχαν ενσωματωθεί στο DNA των ψαριών. Γνωρίζουμε από πρόσφατες μελέτες ότι οι ιοί είναι σε θέση να ενσωματωθούν στο γονιδίωμα του ξενιστή τους, μερικές φορές παραμένουν εκεί για εκατομμύρια χρόνια. Στην περίπτωση αυτή, φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να έχει αποκτήσει την ικανότητα να ενσωματώνει κλέβοντας ένα γονίδιο από τον ίδιο τον σολομό , το οποίο εξηγεί πώς έχει γίνει τόσο διαδεδομένος στο γονιδίωμα του σολομού.”

virus 5

Το κλειδί για την επιτυχία αυτής της έρευνας είναι η διεπιστημονική προσέγγισή της, συνδυάζοντας τεχνικές από δύο τομείς: την εξελικτική βιολογία και τη γονιδιωματική. Μαζί, βρίσκονται στον πυρήνα του νέου πεδίου της παλαιωβιολογίας – της μελέτης αρχαίων ιών που έχουν ενσωματώσει το DNA τους σε αυτό των ξενιστών τους, μερικές φορές πριν από εκατομμύρια χρόνια. Κάθε τεχνική που χρησιμοποιήθηκε αναπτύχθηκε για να αναλύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων ακολουθίας DNA.

Η εύρεση νέων ιών ιστορικά δεν ήταν εύκολη διαδικασία. Τα κύτταρα δεν αναπτύσσονται από μόνα τους, επομένως πρέπει να καλλιεργούνται σε ένα εργαστήριο πριν μπορέσουν να αναλυθούν, πράγμα που συνεπάγεται μήνες εργασίας. Αλλά η έρευνα της Οξφόρδης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για το μέλλον.

virus 7

Πέρα από αυτή τη μελέτη, η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ιών σε μια σειρά διαφορετικών ειδών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι γνωστό ότι φέρουν μεταδοτική ασθένεια.

Οι νυχτερίδες και τα τρωκτικά, για παράδειγμα, είναι πασίγνωστοι φορείς μολυσματικών ασθενειών που φαινομενικά είναι άνοσοι. Έντομα όπως τα κουνούπια είναι επίσης φορείς ιικών ασθενειών που βλάπτουν τον άνθρωπο, όπως η Ζίκα. Εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά η μέθοδος θα μπορούσε να αποκαλύψει και άλλους ιούς πριν συμβεί κάποια εστία εκδήλωσης.

virus 8

Ο Δρ. Κατζουράκης πρόσθεσε: “Ένα από τα πραγματικά πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής, σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις ιολογίας, είναι η ταχύτητα της ανακάλυψης και η έλλειψη εξάρτησης από τον εντοπισμό ενός άρρωστου ατόμου. Είναι μια μοναδική πηγή για την αναζήτηση παθογόνων και καλοήθων ιών που διαφορετικά θα παρέμεναν ανέφικτες “.

virus 1

Στη συνέχεια, η ομάδα θα ξεκινήσει να εντοπίζει τον αντίκτυπο των ιών και αν έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ασθένεια ή στην εμπορική ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς ένας μολυσματικός ιός δεν μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στον φυσικό του ξενιστή – στην περίπτωση αυτή, τα ψάρια. Όμως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ ειδών είτε σε εκτρεφόμενα ψάρια είτε σε άγριους πληθυσμούς.

Διαφήμιση