Αρχική Ενέργεια Το ενδιαφέρον ισπανικών ομίλων για την Ενέργεια στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον ισπανικών ομίλων για την Ενέργεια στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Το έμπρακτο ενδιαφέρον ισπανικών επιχειρηματικών ομίλων να επενδύσουν στην Ελλάδα, ειδικά στο τομέα της Ενέργειας, αναδεικνύει αναφορά που απέστειλε στα κεντρικά του ΥΠΕΞ στην Αθήνα, η ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη.

Επισημαίνει ότι το σύνολο των εισροών ισπανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, την περίοδο 1993-2016, ανέρχεται σε 2,98 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, 1,89 δισ. ή το 63,4% του συνόλου για την περίοδο αναφοράς, πραγματοποιήθηκε τα έτη 2007 και 2008. Στη συνέχεια, σημειώθηκε απότομη μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Ισπανών, οφειλόμενη σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει στους υποψήφιους επενδυτές η κρίση χρέους της Ελλάδας. Επίσης, η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση της ελληνικής οικονομίας δημιούργησε έναν επιπλέον ανασταλτικό παράγοντα.

energiaellada 5

Τη διετία 2011-2012, το σύνολο σχεδόν των ισπανικών κεφαλαίων που εισέρευσαν στην χώρα μας (128,1 εκ. ευρώ) κατευθύνθηκε στο χρηματοοικονομικό τομέα (80-96%), ενώ έκτοτε οι πραγματοποιηθείσες επενδύσεις ήταν πολύ περιορισμένου μεγέθους (γεωργία 14 εκ., ενέργεια 11,2 εκ., εμπόριο 7,5 εκ., κτηματομεσιτικός τομέας 4 εκ., ξενοδοχεία 2,5 εκ.). Το 2016 ανήλθαν μόλις σε 50 χιλ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι τομείς που έχουν, έως σήμερα, επενδύσει ισπανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αυτοί της τσιμεντοβιομηχανίας (1,3 δισ. ευρώ), της ενέργειας (389,3 εκ. ευρώ) και του λιανικού εμπορίου (102,2 εκ. ευρώ), αναφερει η ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, επικαλούμενη στοιχεία του Ισπανικού Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνισμού.

Οι κυριότερες ισπανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

energiaellada 3

— Το 2001 η Lafarge εξαγόρασε την ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενώ το 2007 ενίσχυσε τη συμμετοχή της με την εξαγορά του μεριδίου της ΕΤΕ σε αυτήν. Η ισπανική Lafarge συμμετέχει με ποσοστό 78,7% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

— Το 2004 η Iberdrola (δεύτερη μεγαλύτερη ισπανική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) εξαγόρασε το 49,9% της Rokas A.Β.Ε.E. Η εταιρεία Rokas έχει εγκατεστημένα 17 αιολικά πάρκα, σε περιοχές της Κρήτης, της Εύβοιας, της Θράκης και των νήσων Κω και Λέρου, συνολικής ισχύος 217 MW.

— Η Endesa (ιδιοκτησίας, από το 2007, της ιταλικής Enel) είχε ιδρύσει κοινοπραξία με τον Ομιλο Μυτιληναίου (Endesa Hellas), της οποίας το 50,01% πώλησε στην ελληνική εταιρεία, το 2011.

energiaellada 1

— Το 2004, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα η Cesa Hellas, θυγατρική της ισπανικής Cesa, το δε επόμενο έτος η μητρική εξαγοράστηκε από την Acciona, με αποτέλεσμα να μετονομαστεί σε Acciona Ενεργειακή. Το πρώτο έργο ξεκίνησε το 2005 στο Παναχαϊκό Ορος με την εταιρεία Αιολική Παναχαϊκού (θυγατρική της Acciona), σε συνεργασία με την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ, ισχύος 34,85 MW. Το 2009 προστέθηκαν εγκαταστάσεις ισχύος 13,6 MW.

— Η Gamesa, δραστηριοποιούμενη στην Ελλάδα από το 2006, με αιολικά πάρκα στην ηπειρωτική χώρα και σε ορισμένα νησιά, πώλησε τον Δεκέμβριο του 2013 στην εταιρεία EMV(θυγατρική του γαλλικού Ομίλου Eren) μερίδιο 86% του αιολικού πάρκου ισχύος 25,5 MW στον Κιθαιρώνα. Σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής εταιρείας, δε φέρεται να έχει πλέον άλλη παρουσία στη χώρα μας.

— Η εταιρεία OPDE, που κατασκευάζει φωτοβολταικά πάρκα, δραστηριοποιείται, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα Mecasolar, στην κατασκευή ανιχνευτών ηλιακής ενέργειας.

energiaellada 2

— Η ισπανική εταιρεία φυσικού αερίου Enagas απέκτησε, το Σεπτέμβριο του 2014, μερίδιο 16% στην Trans Adriatic Pipeline AG (TAP), η οποία έχει αναλάβει το έργο κατασκευής του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (ευρωπαϊκό σκέλος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, συστήματος μεταφοράς αερίου από κοιτάσματα της Κασπίας). Η Enagas εξαγόρασε το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχαν οι Ε.ΟΝ (9%) και Total(10%), το δε υπόλοιπο αυτού περιήλθε στο ήδη μέλος της κοινοπραξίας Fluxys (έως πρότινος μερίδιο 16%). Στον ΤΑΡ συμμετέχουν, επίσης, οι εταιρείες BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%) και Axpo (5%).

energiaellada 6

— Τέλος, τον Μάιο του 2017 υπογράφηκε σύμβαση για έρευνα υδρογονανθράκων, μεταξύ της εταιρείας Energean Oil και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, η ισπανική Repsol απέκτησε το 60% των δικαιωμάτων που έχει η Energean Oil στις χερσαίες περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας. Η Repsol σχεδιάζει τη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων την περίοδο 2017-2018 και στην Αιτωλοακαρνανία την περίοδο 2018-2019. Τα εν λόγω οικόπεδα έχουν συνολική έκταση 8.547 τ. Χλμ.

Διαφήμιση