Αρχική Καινοτομία Νανορομπότ- κολυμβητές μπορούν να αφαιρούν παθογόνα βακτήρια από το νερό

Νανορομπότ- κολυμβητές μπορούν να αφαιρούν παθογόνα βακτήρια από το νερό

0
Διαφήμιση

Η έλλειψη καθαρού νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι ένα επίμονο και σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μια μέρα, μικροσκοπικά ρομπότ θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα με τη διοχέτευσή τους στο μολυσμένο νερό και στον καθαρισμό των βακτηρίων που προκαλούν τις ασθένειες. Οι επιστήμονες αναφέρουν μια νέα εξέλιξη προς το στόχο αυτό στο περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces.

Το πόσιμο νερό που έχει μολυνθεί από παθογόνα βακτήρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες που, σε περιοχές με πενιχρές ιατρικές υπηρεσίες, είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή χωρίς κατάλληλη θεραπεία.

Το νερό μπορεί να απολυμανθεί με χλώριο ή άλλα απολυμαντικά, αλλά υπάρχουν μερικά ανθεκτικά βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

microbots 7

Ο καθαρισμός του νερού με ένα συνδυασμό απολυμαντικών ή η αύξηση των συγκεντρώσεών τους μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο παραμένουν στο νερό ορισμένα υποπροϊόντα τους που μπορούν να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές διερευνούν τη χρήση αυτοπροωθούμενων μικροκινητήρων για την αποικοδόμηση και τη σύλληψη ρύπων στο νερό.

Βασιζόμενοι σε αυτό το έργο, η Diana Vilela, ο Samuel Sánchez Ordóñez και οι συνεργάτες του ήθελαν να δουν αν θα μπορούσαν να κατασκευάσουν μικροσκοπικά ρομπότ για την απομάκρυνση των βακτηρίων από το νερό.

microbots 2

Η ομάδα σχεδίασε σφαιρικά σωματίδια “διπλής όψεως” για να εκτελέσει την εργασία. Μία όψη γίνεται με μαγνήσιο, το οποίο αντιδρά με το νερό για να παράγει φυσαλίδες υδρογόνου για να προωθήσει τα νανορομπότ.

Η άλλη όψη είναι κατασκευασμένη από εναλλασσόμενες στρώσεις σιδήρου και χρυσού που καλύπτονται από νανοσωματίδια αργύρου. Τα βακτήρια κολλούν στο χρυσό και τα σκοτώνουν τα νανοσωματίδια αργύρου.

microbots 3

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι τα σωματίδια μπορούν να κινηθούν γύρω από το νερό για 15 έως 20 λεπτά πριν την ξήρανση του μαγνησίου και παγιδεύουν περισσότερο από το 80% του Ε. Coli σε νερό με υψηλή συγκέντρωση των βακτηρίων.

microbots 1

Στη συνέχεια, λόγω των μαγνητικών ιδιοτήτων του σιδήρου, τα νανορομπότ αφαιρούνται εύκολα με ένα μαγνήτη, χωρίς να αφήνουν πίσω τους οποιαδήποτε επιβλαβή απόβλητα στο νερό.

 

https://www.youtube.com/watch?v=N87QAdqNE3M

 

 

Πηγές: https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2017/acs-presspac-june-28-2017/swimming-microbots-can-remove-pathogenic-bacteria-from-water-video.html https://www.invisiverse.com/news/microbots-rescue-swimming-bots-kill-bad-water-microbes-0178462/ https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170628131355.htm

Διαφήμιση