Αρχική Επιστήμη Οι επιστήμονες παρατήρησαν βαρυτική ανωμαλία στη Γη!

Οι επιστήμονες παρατήρησαν βαρυτική ανωμαλία στη Γη!

0
Διαφήμιση

Όταν το σύμπαν ήταν μόλις λίγα μικροδευτερόλεπτα, υπήρχε μια παράξενη ουσία ίλης που ονομάζεται πλάσμα κουάρκ πλάσμα (quark–gluon plasma-QGP), η οποία παρουσιάζει μια ολόκληρη σειρά ασυνήθιστων κβαντικών επιδράσεων. Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές της IBM παρατήρησαν μια βαρυτική ανωμαλία σε γήινα υλικά, η οποία προηγουμένως θεωρείται ότι εμφανίζεται μόνο σε QGP ή αμέσως μετά το Big Bang!

Ο κόσμος της κλασικής φυσικής διέπεται από τους νόμους της διατήρησης, δηλώνοντας ότι μια μέτρηση όπως η ενέργεια ή μάζα σε ένα σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει ποσότητα, αν και μπορεί να αλλάξει μορφή. Αλλά οι εξωτικοί τύποι ύλης, όπως το QGP, μπορούν να επιδείξουν κβαντικά αποτελέσματα που ρίχνουν “πετούν” τους νόμους έξω από το παράθυρο…

gravitational 4

Αυτά τα εξωτικά υλικά, σφυρηλατημένα στο χωνευτήριο της Μεγάλης Έκρηξης ή επιταχυντές σωματιδίων υψηλής ενέργειας, θεωρήθηκαν ότι είναι τα μοναδικά μέρη που θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε αυτά τα κβαντικά φαινόμενα. Αλλά τώρα οι επιστήμονες της IBM έχουν παρατηρήσει μια κβαντική επίδραση που ονομάζεται αξονική-βαρυτική ανωμαλία σε πρόσφατα ανακαλυφθέντα κρυσταλλικά υλικά που ονομάζονται Weyl semimetals.

gravitational 3

Τα ηλεκτρόνια σε αυτούς τους κρυστάλλους χωρίζονται σε δύο ομάδες σύμφωνα με την κατεύθυνση της περιστροφής τους και κανονικά υπάρχουν ίσοι αριθμοί κάθε τύπου ηλεκτρονίου. Αλλά όταν οι ερευνητές μιμούνται ένα πεδίο βαρύτητας επιβάλλοντας μια κλίση θερμοκρασίας, διαπίστωσαν ότι οι κβαντικές ανωμαλίες γκρεμίζονται με αυτή τη συμμετρία αλλάζοντας ηλεκτρόνια από τον ένα τύπο στον άλλο και αντίστροφα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε αυτή η βαρυτική ανωμαλία υπό φυσιολογικές συνθήκες στη Γη.

gravitational

“Αυτή είναι μια απίστευτα συναρπαστική ανακάλυψη”, λέει ο Karl Landsteiner. “Μπορούμε να συμπεράνουμε σαφώς ότι το ίδιο σπάσιμο της συμμετρίας μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιοδήποτε φυσικό σύστημα, είτε συνέβη στην αρχή του σύμπαντος είτε συμβαίνει σήμερα, ακριβώς εδώ στη Γη”.

gravitational 1

“Για πρώτη φορά, παρατηρήσαμε πειραματικά αυτή τη θεμελιώδη κβαντική ανωμαλία στη Γη, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση του σύμπαντος”, λέει ο Johannes Gooth. “Μπορούμε τώρα να κατασκευάσουμε νέες συσκευές στερεάς κατάστασης βασισμένες σε αυτή την ανωμαλία που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ πριν για να παρακάμψουν ενδεχομένως μερικά από τα προβλήματα που ενυπάρχουν στις κλασσικές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα τρανζίστορ”.

 

https://phys.org/news/2017-07-scientists-gravitational-anomaly-earth_1.html https://www.ibm.com/blogs/research/2017/07/scientists-observe-gravitational-anomaly-on-earth/ http://www.scienceandtechnologyresearchnews.com/ibm-scientists-observe-elusive-gravitational-effect-solid-state-physics/ http://newatlas.com/gravitational-anomaly-observed/50559/

Διαφήμιση