Αρχική Υγεία - Διατροφή Οι εγκέφαλοι είναι πιο ευπροσάρμοστοι από όσο νομίζαμε

Οι εγκέφαλοι είναι πιο ευπροσάρμοστοι από όσο νομίζαμε

0
Διαφήμιση

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι με τη σωστή εκπαίδευση, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων θα μπορούσαν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικές περιοχές για να εκτελέσουν τις ίδιες λειτουργίες!

Η πρακτική μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά είναι απαραίτητη για την εκμάθηση ενός αθλητισμού ή ενός μουσικού οργάνου. Είναι επίσης η βάση της κατάρτισης του εγκεφάλου, μιας προσέγγισης που έχει τη δυνατότητα ως μη επεμβατική θεραπεία για να ξεπεραστούν οι αναπηρίες που προκαλούνται από νευρολογικές ασθένειες ή τραύματα.

egkefaloi 2

Η έρευνα στο Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ και στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου McGill (The Neuro) έχει δείξει πόσο προσαρμοστικός μπορεί να είναι ο εγκέφαλος, μια γνώση που θα μπορούσε μία μέρα να εφαρμοστεί στην ανάκαμψη από συνθήκες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές Dave Liu και Christopher Pack απέδειξαν ότι η πρακτική μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αισθητηριακές πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι, ανάλογα με το είδος της προπονητικής άσκησης που έγινε εκ των προτέρων, ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται μέση χρονική περιοχή (ΜΤ) μπορεί να είναι είτε κρίσιμο, για την οπτική αντίληψη, είτε όχι.

egkefaloi 3

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η περιοχή MT εμπλέκεται στην αντίληψη της οπτικής κίνησης. Η ζημιά στην περιοχή MT προκαλεί “τύφλωση κίνησης”, στην οποία οι ασθενείς έχουν σαφή όραση για ακίνητα αντικείμενα αλλά δεν μπορούν να δουν την κίνησή τους.

Αυτά τα ελλείμματα είναι κάπως μυστηριώδη, επειδή είναι γνωστό ότι η περιοχή ΜΤ είναι μία μόνο από πολλές περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αντίληψη της οπτικής κίνησης. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλες οδοί θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αν δεν υπήρχε η περιοχή ΜΤ.

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν εξετάσει τη λειτουργία της περιοχής MT χρησιμοποιούν μια εργασία στην οποία τα υποκείμενα βλέπουν μικρές κουκίδες που κινούνται σε μια οθόνη και υποδεικνύουν πώς βλέπουν τις κουκίδες να κινούνται, επειδή αυτό έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί την περιοχή MT.

egkefaloi 5

Για να προσδιοριστεί το πόσο κρίσιμο ήταν πραγματικά για το έργο αυτό, ο Liu και ο Pack χρησιμοποίησαν ένα απλό τέχνασμα: Αντικατέστησαν τις κινούμενες κουκίδες με κινούμενες γραμμές, οι οποίες είναι γνωστό ότι ενεργοποιούν πιο αποτελεσματικά τις περιοχές έξω από την περιοχή MT.

Παραδόξως, τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή την εργασία ήταν σε θέση να αντιλαμβάνονται την οπτική κίνηση τέλεια ακόμη και όταν η περιοχή ΜΤ προσωρινά αδρανοποιήθηκε. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που εξασκούνταν με κινούμενες κουκίδες εμφάνιζαν “τύφλωση” ως προς την κίνηση όταν η ΜΤ προσωρινά απενεργοποιήθηκε.

Η τύφλωση της κίνησης παρέμεινε ακόμα και όταν το ερέθισμα άλλαξε πίσω στις κινούμενες γραμμές, υποδεικνύοντας ότι οι συνέπειες της πρακτικής ήταν πολύ δύσκολο να ανατραπούν.

egkefaloi 1

Πράγματι, οι συνέπειες της πρακτικής με τα κινούμενα ερεθίσματα κουκίδων ήταν ανιχνεύσιμες για εβδομάδες μετά. Το βασικό μάθημα για την εκπαίδευση του εγκεφάλου είναι ότι οι μικρές διαφορές στο πρόγραμμα εκπαίδευσης μπορούν να οδηγήσουν σε βαθιές διαφορετικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Αυτό έχει δυνατότητες για μελλοντική κλινική χρήση. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, για παράδειγμα, χάνουν συχνά την όρασή τους ως αποτέλεσμα της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από την έλλειψη ροής αίματος στα εγκεφαλικά κύτταρα.

brain real

Με το σωστό ερέθισμα της κατάρτισης, μια μέρα αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να ανακατασκευάσουν τον εγκέφαλό τους για να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές περιοχές για όραση που δεν είχαν καταστραφεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο. “Χρόνια βασικής έρευνας μας έδωσαν μια αρκετά λεπτομερή εικόνα των τμημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την όραση”, λέει ο Christopher Pack.

Τα μεμονωμένα μέρη του φλοιού είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε συγκεκριμένα οπτικά χαρακτηριστικά – χρώματα, γραμμές, σχήματα, κίνηση – έτσι είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε αυτή τη γνώση σε πρωτόκολλα που στοχεύουν στην αύξηση ή μείωση της εμπλοκής διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου σε συνειδητή οπτική αντίληψη, ανάλογα με τις ανάγκες του θέματος. Αυτό είναι κάτι που αρχίζουμε να δουλεύουμε τώρα ».

 

 

Πηγές: https://medicalxpress.com/news/2017-07-brains-plastic-thought.html https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-07/mu-bam071917.php https://www.livescience.com/39412-brain-training-video-game.html

 

Διαφήμιση