Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Morgan Stanley: Οι ΑΠΕ θα γίνουν τόσο φθηνές που καμία πολιτική δεν...

Morgan Stanley: Οι ΑΠΕ θα γίνουν τόσο φθηνές που καμία πολιτική δεν θα τις σταματήσει

0
Διαφήμιση

Ακόμα και οι αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την «εξάπλωση» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμπεραίνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι από αυτή την τάση δεν θα «ξεφύγουν» και οι ΗΠΑ, παρά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ γι απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι η φθηνότερη μορφή παραγωγής νέας ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξαίρεση μερικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κινητήρια δύναμη, σύμφωνα με την έκθεση θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τα οικονομικά πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι η κυβερνητική πολιτική. Για παράδειγμα, παρά την πρόθεση του Προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα υπερβούν την αρχική τους δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 κατά 26-28%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τιμή των ηλιακών συλλεκτών μειώθηκε κατά 50% μεταξύ 2016 και 2017. Εξάλλου, σε χώρες με ευνοϊκές συνθήκες ανέμων, το κόστος που συνδέεται με την αιολική ενέργεια μπορεί να φτάσει έως και το ένα τρίτο της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ή φυσικού αερίου. Επίσης, οι καινοτομίες στον σχεδιασμό ανεμογεννητριών αυξάνουν τόσο την απόδοση όσο και την παραγωγή, σύμφωνα με την έρευνα.

Ελπιδοφόρα είναι τα στοιχεία και για την Αυστραλία, που παρά τις μη φιλικές πολιτικές προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έως το 2020, οι ΑΠΕ θα παράσχουν περίπου το 28% της ενέργειας στη Νότια Αυστραλία.

Διαφήμιση