Αρχική Επιστήμη Μελέτη ρίχνει φως πώς το σώμα μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα συμπτώματα καρκίνου

Μελέτη ρίχνει φως πώς το σώμα μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα συμπτώματα καρκίνου

0
Διαφήμιση

Νέες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ανιχνεύουν βλάβη στο DNA τους – ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του καρκίνου – θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς ο οργανισμός διατηρεί την ασθένεια υπό έλεγχο.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πώς η βλάβη στο γενετικό υλικό του κυττάρου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, θέτοντας σε κίνηση διαδικασίες για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα κύτταρα και να διατηρήσει τους ιστούς υγιείς.

dnasoma 1

Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στο πώς σημαίνονται πιθανά καρκινικά κύτταρα, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν ως μέρος των φυσικών συστημάτων παρακολούθησης του σώματος πριν σχηματιστούν οι όγκοι.

Ένα βασικό μόριο που ονομάζεται cGAS είναι γνωστό ότι δεσμεύει το DNA, προκαλώντας φλεγμονή. Μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές πώς συμβαίνει αυτό, καθώς το DNA είναι συνήθως φυσικά διαχωρισμένο από το υπόλοιπο κύτταρο μέσα σε ένα “διαμέρισμα” που ονομάζεται πυρήνας.

dnasoma 2

Όταν συμβαίνει βλάβη, θραύσματα του DNA μπορούν να διαχωριστούν από τον πυρήνα και να σχηματίσουν δομές που ονομάζονται μικροπυρήνες.

Οι ερευνητές στη Μονάδα Γενετικής της MRC στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανακάλυψαν ότι το cGAS μπορεί να διεισδύσει σε αυτά τα μικροπυρήνα και να συνδεθεί με το DNA, ξεκινώντας μηχανισμούς που οδηγούν σε φλεγμονή.

dnasoma 3

Δεδομένου ότι η βλάβη του DNA είναι συχνά ένα από τα πρώιμα βήματα στην ανάπτυξη καρκίνου, η ανίχνευση μικροπυρήνων από το cGAS θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που επιτρέπει στο ανθρώπινο σώμα να ανιχνεύει και να απομακρύνει δυνητικά καρκινικά κύτταρα.

Η ομάδα λέει ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν επίσης να ρίξουν φως στο πώς εμφανίζεται φλεγμονή σε ορισμένους τύπους αυτοφλεγμονωδών ασθενειών, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τους ιστούς του σώματος.

dnasoma 4

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών και το Newlife

Ο επικεφαλής της έρευνας Karen Mackenzie, από τη Μονάδα Ανθρώπινης Γενετικής του MRC στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: “Τα ευρήματά μας παρέχουν έναν πιθανό νέο μηχανισμό για το πώς το σώμα προστατεύεται από τον καρκίνο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο”.

dnasoma 5

Ο Δρ Martin Reijns, Ανώτερος Ερευνητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Γενετικής του MRC, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα ενημερώσει τις μελλοντικές μελέτες για την ανάπτυξη βελτιωμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων».

Διαφήμιση