Αρχική Καταστροφές Μελέτη ορόσημο: Τα φυτοφάρμακα βλάπτουν την επιβίωση των αποικιών των μελισσών

Μελέτη ορόσημο: Τα φυτοφάρμακα βλάπτουν την επιβίωση των αποικιών των μελισσών

0
μελισσοκομία
Διαφήμιση

Η μεγαλύτερη δοκιμή φυτοφαρμάκων στον κόσμο, αποδεικνύει ότι τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως βλάπτουν την επιβίωση των αποικιών τόσο των μελισσών όσο και των άγριων μελισσών, αυξάνοντας τις απαιτήσεις για απαγόρευσή τους.

Η έρευνα σε αγροκτήματα, μαζί με μια δεύτερη νέα μελέτη, υποδηλώνει επίσης εκτεταμένη μόλυνση ολόκληρων τοπίων και ένα τοξικό “κοκτέιλ” από πολλαπλά φυτοφάρμακα.

Το έργο ορόσημο παρέχει τα σημαντικότερα αποδεικτικά στοιχεία ακόμα για τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο που εξετάζουν τη δράση κατά των νεονικοτινοειδών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ όπου η πλήρης απαγόρευση πρόκειται να εφαρμοστεί αυτό το φθινόπωρο. Τα εντομοκτόνα απαγορεύονται επί του παρόντος σε ανθοφόρες καλλιέργειες στην ΕΕ.

melisses 4

Οι αρνητικές επιπτώσεις που διαπιστώθηκαν ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων χωρών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί φυτοφαρμάκων να αναρωτηθούν εάν τα αποτελέσματα της έρευνας, που χρηματοδότησαν, ήταν πραγματικά. Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science.

Τα νεονικοτινοειδή αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της αγοράς φυτοφαρμάκων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με σοβαρές βλάβες στις μέλισσες σε εργαστηριακές μελέτες.

melisses 5

Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τροφίμων, αλλά βρίσκονται σε παρακμή, εν μέρει λόγω της απώλειας οικοτόπων και ασθενειών.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα υπήρξαν λίγες ρεαλιστικές μελέτες για την αντιμετώπιση του ρόλου των εντομοκτόνων και μόνο περιστασιακές ενδείξεις για ζημιά σε αποικίες των άγριων μελισσών. Επίσης τα φυτοφάρμακα εμποδίζουν τις μέλισσες να βάλουν και να ελευθερώσουν τη γύρη, λέει η μελέτη.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 33 μεγάλες γεωργικές εκτάσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ουγγαρία. Οι μέλισσες και οι μοναχικές μέλισσες που ζουν με περιοχές με εντομοκτόνα συγκρίθηκαν με εκείνες των περιοχών όπου δεν χρησιμοποιήθηκαν εντομοκτόνα κατά το έτος της μελέτης.

melisses 1

Η επιβίωση των αποικιών των μελισσών μειώθηκε με την έκθεση στα εντομοκτόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουγγαρία, αλλά όχι στη Γερμανία, όπου οι μέλισσες ήταν πολύ μικρότερες στην ελαιοκράμβη και είχαν χαμηλότερα επίπεδα ασθένειας. Η αναπαραγωγική επιτυχία των άγριων μελισσών κόπηκε καθώς η έκθεση στα εντομοκτόνα αυξήθηκε και στις τρεις χώρες.

“Έχουμε δείξει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε κρίσιμα στάδια του κύκλου ζωής”, δήλωσε ο καθηγητής Richard Pywell, από το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (CEH) και μέρος της ερευνητικής ομάδας.

melisses 3

“Αν οι μέλισσες συγκεντρωθούν πολύ στον ελαιοκράμβη, είναι σαφώς σε κίνδυνο. Αυτό είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι αποδεικτικών στοιχείων, αλλά δεν είναι η μόνη ένδειξη που οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν. “

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι μέλισσες στη Γερμανία έλαβαν μόνο το 15% των τροφίμων τους από τους αγρούς ελαιοκράμβης, σε σύγκριση με το 40-50% στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουγγαρία. “Είναι σαφές ότι οι μέλισσες στη Γερμανία τρέφονται με άλλους λουλουδικούς πόρους στο τοπίο και είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε νεόνια”, δήλωσε ο Πιγιούλ.

Το κόστος της έρευνας ανήλθε σε 3 εκατ. δολάρια και χρηματοδοτήθηκαν από τις εταιρείες Syngenta και Bayer, οι οποίες πωλούν τα δύο νεονικοτινοειδή που δοκιμάστηκαν. Αλλά οι εταιρείες δεν συμμετείχαν στο σχεδιασμό, τη διεξαγωγή ή την αναφορά της μελέτης.

melisses 6

Ωστόσο, τόσο η Bayer όσο και η Syngenta εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την “απλοϊκή” ερμηνεία σύνθετων και “ασυνεπών” αποτελεσμάτων.

 

 

http://www.press.bayer.com/baynews/baynews.nsf/id/Neonicotinoid-field-study-does-not-find-consistent-effects-on-pollinators http://www.hortweek.com/latest-research-honeybee-response-neonicotinoid-exposure-raises-questions/plant-health/article/1437697 https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/29/pesticides-damage-survival-of-bee-colonies-landmark-study-shows http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2017/06/the_data_do_not_support_the_idea_that_neonics_hurt_bees.html

Διαφήμιση