Αρχική Ενέργεια Στο Σκοπιανό με όπλο την Ενέργεια

Στο Σκοπιανό με όπλο την Ενέργεια

0
Διαφήμιση

Καθώς πολλά λέγονται για εντατικοποίηση των διμερών επαφών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (μετά τις εκλογές στο γειτονικό κρατίδιο και την ανάδειξη μιας πιο …διαλλακτικής κυβέρνησης), ώστε να βρεθεί κάποια λύση στο θέμα του ονόματος, η Αθήνα έχει υπέρ της τις πολύ καλές επιδόσεις της στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, με έμφαση μάλιστα στον τομέα της Ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συνδέσμου που διατηρεί το ελληνικό ΥΠΕΞ στα Σκόπια, το συνολικό ποσό των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην πΓΔΜ ανήλθε, το 2016, σε 358,46 εκ. ευρώ (από 216,72 εκ. ευρώ το 2015), σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 25η θέση με συνολικό ποσό 0,96 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2015 βρισκόταν στην 3η θέση (με 43,75 εκ. ευρώ) από την 81η το 2014 και την 85η το 2013.

Σημειώνεται ότι, βάσει των στατιστικών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της πΓΔΜ, σε επίπεδο σωρευτικών άμεσων επενδύσεων, κατά το χρονικό διάστημα 1997-2015, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση (με 477,3 εκ. ευρώ και 10,8% επί του συνόλου των ΑΞΕ στην πΓΔΜ), μετά την Ολλανδία (με 960 εκ. ευρώ – 21,8% επί του συνόλου των ΑΞΕ) και την Αυστρία (524,9 εκ. ευρώ – 11,9% επί του συνόλου των ΑΞΕ).

Στο διμερές εμπόριο Ελλάδος -πΓΔΜ το 2016, η Ελλάδα ήταν, το 2016, ο τέταρτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας μετά τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σερβία, με μερίδιο 5,73% (από 6,1% το 2015) επί του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της (στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας πΓΔΜ). Η αξία του διμερούς όγκου εμπορίου ανήλθε σε 597,4 εκ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της πΓΔΜ, έχοντας καλύψει το 7,4% των εισαγωγών της, το 2016 (από 7,8% το 2015) και στην έβδομη θέση μεταξύ των χωρών προορισμού των εξαγωγών της πΓΔΜ (με ποσοστό 3,4% επί του συνόλου των εξαγωγών, από 3,7% το 2015).

«Να εξαρτώνται από εμάς…»

«Είναι, δε, ο μακράν μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαιοειδών της χώρας», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από τους Ελληνες διπλωμάτες στα Σκόπια, οι οποίοι επίσης προσθέτουν ότι «το εμπορικό ισοζύγιο είναι σταθερά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδος, με πτωτικές τάσεις του πλεονάσματος».

Να καταγραφούν, επίσης, ως προς την ενεργειακή εξάρτηση των Σκοπίων από την Ελλάδα, και όσα έλεγ πρόσφατ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοιτζιάς, σε ομιλία του στην Κοζάνη, ότι «φτιάχνουμε καινούργιο αγωγό φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη προς τα πάνω (σ.σ: την ΠΓΔΜ).

Καλύτερα να εξαρτώνται από εμάς παρά από άλλους στο φυσικό αέριο. Καθαρίζουμε τον αγωγό που υπήρχε από παλιά πετρελαίου ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και FYROM» κ.α., έργα που προωθούνται τάχιστα ως άξονας συνεργασίας και συναίνεσης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και παραπέρα διείσδυσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην ΠΓΔΜ.

Διαφήμιση