Αρχική Καταστροφές Νορβηγία : Προειδοποιεί τη Βραζιλία για μείωση των κεφαλαίων κατά της αποψίλωσης...

Νορβηγία : Προειδοποιεί τη Βραζιλία για μείωση των κεφαλαίων κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου

0
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας με επιστολή της προειδοποίησε τη Βραζιλία ότι τα κεφάλαια για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που φτάνουν το ένα δισ δολάρια τα τελευταία 9 χρόνια τίθενται σε κίνδυνο επειδή καταστρέφονται περισσότερα δάση.

Η καταστροφή των δασών από τις ξυλουργικές και γεωργικές βιομηχανίες συνεισφέρει σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος και οι απόψεις της Νορβηγίας για την προστασία του Αμαζονίου είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον κόσμο.

 amazonio 2

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ περιόδευσε στη σκανδιναβική χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά του υπενθυμίστηκε ότι η σημαντική βοήθεια της Νορβηγίας εξαρτάται από την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Σε επιστολή που διέρρευσε πριν από την επίσκεψη του Τεμέρ στο Όσλο, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας ΒίνταρΧέλγκεσεν επέκρινε την πρόσφατη αύξηση της αποψίλωσης και τις κινήσεις του Κογκρέσου της Βραζιλίας για τη μείωση των περιβαλλοντικών προστασιών.

amazonio 4

Στην επιστολή, απευθυνόμενη στον Βραζιλιάνο ομόλογο, Ζοσέ Σάρνεϊ Φίλιο αναφέρει πως: “Όπως γνωρίζετε, μια σειρά πολιτικών μέτρων που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο κοινό στη Βραζιλία περνούν από το Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των κριτηρίων περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της ανατροπής της προστασίας σημαντικών εκτάσεων του Αμαζονίου.

Παράλληλα, μειώνονται οι προϋπολογισμοί για βασικούς φορείς που παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες για την προστασία των δασών και η εντολή τους να λειτουργούν αποτελεσματικά τίθεται υπό πίεση.

amazonio2

Η Νορβηγία βρίσκεται σε ειδική θέση ώστε να επεμβαίνει τόσο δυναμικά, καθώς η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης ξένης βοήθειας της χώρας. Από το 2009, η Νορβηγία έχει δεσμεύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο Ταμείο Αμαζονίου, το οποίο χρηματοδοτεί έργα κατά της αποψίλωσης και υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης.

“Η μεγάλη εικόνα της τελευταίας δεκαετίας είναι πολύ θετική. Η Βραζιλία έχει δώσει ένα παράδειγμα στον κόσμο για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών. Τώρα, βλέπουμε μια ανησυχητική εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια”.

mazonio

Σύμφωνα με τα στοιχεία η αποδάσωση της Βραζιλίας ανέβηκε στα 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2016 (αύξηση 29% )περίπου στο μέγεθος της Μεσογείου της Κρήτης από 6.200 τμ το 2015.

Ο Ζοσέ Σάρνεϊ Φίλιο απάντησε στην επιστολή, ευχαριστώντας τη Νορβηγία για την προστασία του τροπικού δάσους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, υποστηρίζοντας ότι η αποψίλωση των δασών το 2015 και το 2016 είχε σταματήσει. Τα στοιχεία για το 2017 θα διατίθενται μετά το καλοκαίρι.

 

 

Πηγές: https://uk.reuters.com/article/us-norway-brazil-amazon-idUKKBN19C23R http://time.com/4829820/norway-brazil-amazon-deforestation/ https://www.optimistdaily.com/2017/06/amazon-deforestation-norway-threatens-to-cut-1bn-aid-to-brazil/ http://www.newsinenglish.no/2017/06/22/norway-threatens-to-cut-brazils-funds/ https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/22/norway-issues-1bn-threat-brazil-rising-amazon-destruction

Διαφήμιση