Αρχική Περιβάλλον Έρευνα: Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται καλύτερα ως τρόφιμο παρά ως βιοκαύσιμο

Έρευνα: Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται καλύτερα ως τρόφιμο παρά ως βιοκαύσιμο

0
Διαφήμιση

Το καλαμπόκι καλλιεργείται όχι μόνο για φαγητό, αλλά και για σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ωστόσο τα βιοκαύσιμα έχουν οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους και το ζήτημα είναι κατά πόσον ο καλαμπόκι χρησιμοποιείται καλύτερα ως τρόφιμο ή ως βιοκαύσιμο.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές έχουν ποσοτικοποιήσει και συγκρίνει αυτά τα ζητήματα όσον αφορά τις παραμέτρους του συστήματος παραγωγής για να καθορίσουν αν τα οφέλη από το καλαμπόκι βιοκαυσίμων υπερτερούν του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους.

kalampoki 5

Τώρα, μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόι στις ΗΠΑ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αμερικανικής γεωργίας, έδειξε ότι η καλλιέργεια καλαμποκιού για καύσιμα έχει κρυφό, μεγαλύτερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ευρεία οικονομία της γεωργικής παραγωγής, εξετάζοντας την «υπηρεσία κρίσιμης ζώνης», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναλύσει τις επιπτώσεις της καλλιέργειας καλαμποκιού στην οικονομία και το περιβάλλον.

kalampoki 4

Η κρίσιμη ζώνη είναι η διαπερατή στρώση στην επιφάνεια του εδάφους. Η σύνθεση αυτής της ζώνης επηρεάζεται από τη γεωργία. Χρησιμοποιώντας αυτό το κριτήριο, οι ερευνητές μπόρεσαν να μετατρέψουν αυτόν τον αντίκτυπο σε ένα απτό κοινωνικό κόστος.

«Θέλαμε να το παρουσιάσουμε με τρόπο που να δείχνει την ισοδύναμη αξία σε δολάρια της ανθρώπινης ενέργειας που καταναλώνεται στη γεωργική παραγωγή, και πόσο κερδίζουμε όταν χρησιμοποιείται καλαμπόκι ως τροφή έναντι ως βιοκαύσιμο»δήλωσε η Μέρεντιθ Ρίτσαρντσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

kalampoki 1

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με την απογραφή των πόρων που καταναλώνονται στην παραγωγή καλαμποκιού και του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους τους σε ό,τι αφορά την διαθέσιμη και δαπανημένη ενέργεια.

Στη συνέχεια ποσοτικοποίησαν τα οφέλη και το κόστος, όπως τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα και των υδάτων, για τη χρήση καλαμποκιού ως καύσιμο και ως τρόφιμο, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες κρίσιμης ζώνης.

kalampoki

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κοινωνική και οικονομική αξία της παραγωγής τροφίμων είναι 1.492 δολάρια ανά εκτάριο, ενώ σημειώνεται απώλεια 10 δολαρίων ανά εκτάριο όταν η καλλιέργεια χρησιμοποιείται για βιοκαύσιμα.

Η χρήση του καλαμποκιού ως πηγή καυσίμων φαίνεται να είναι μια εύκολη διαδρομή προς την ανανεώσιμη ενέργεια, ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι το περιβαλλοντικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο, και τα οφέλη λιγότερα από τη χρήση καλαμποκιού ως τρόφιμο, καταλήγει η έρευνα.

kalampoki 8

 

Πηγές: https://phys.org/news/2017-06-corn-food-biofuel.html https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170620142918.htm https://eandt.theiet.org/content/articles/2017/06/environmental-cost-of-using-corn-as-biofuel-much-greater-than-corn-as-food/

Διαφήμιση