Αρχική Καταστροφές Νεκρή ανασύρθηκε η εγκλωβισμένη γυναίκα στη Μυτιλήνη

Νεκρή ανασύρθηκε η εγκλωβισμένη γυναίκα στη Μυτιλήνη

0
Διαφήμιση

Νεκρή ανασύρθηκε στις 20:20 το βράδυ της Δευτέρας η εγκλωβισμένη στα ερείπια 45χρονη γυναίκα, στη Βρίσα της Λέσβου, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου. Την ανάσυρση της σορού της άτυχης γυναίκας επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που επιχειρούσαν εκεί, μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.  Αξιωματούχοι της αυτοδιοίκησης μεταφέρουν εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής στο χωριό, μετά από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου, τον οποίο ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,6 Ρίχτερ.

Νωρίτερα, ζευγάρι ηλικιωμένων απεγκλωβίστηκε από οικία που υπέστη ζημίες στο ίδιο χωριό, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου είναι σε επιφυλακή πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ανέφερε νωρίτερα ότι υπάρχουν περίπου 10 ελαφρά τραυματίες, ενώ ο στρατός στήνει σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου.

Παράλληλα, ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς.

Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Ισοπεδώθηκε το χωριό Βρίσα – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα έκανε λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει πως το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα» σημείωσε.

Και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γιώργος Καμπούρης, που βρίσκεται στην περιοχή, ανέφερε πως η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτηρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

Ο σεισμός των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων, δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο κ. Λέκκας πρόσθεσε πως η καταγραφή των δεδομένων συνεχίζεται. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι ο δομημένος ιστός ανταποκρίθηκε αρκετά καλά.

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.

Στην αποστολή ειδικού κλιμακίου μηχανικών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. στο νησί της Λέσβου, προχώρησε, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Διοίκηση της Εταιρίας.

Το κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψίες και καταγραφή ζημιών από τον σεισμό, στα σχολικά και νοσηλευτικά κτίρια του νησιού. Οι υπηρεσίες της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τα όποια προβλήματα διαπιστωθούν.

Παράλληλα, επτά εθελοντές της ΕΟΔ Λέσβου με δύο διασωστικά οχήματα βρίσκονται στο χωριό Βρισά στη Λέσβο, παρέχοντας Πρώτες Βοήθειες.

Αναβολή πανελλαδικών εξετάσεων

Την αναβολή των αυριανών (Τρίτη, 13 Ιουνίου) πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στη Λέσβο και τη Χίο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε τα δύο αυτά νησιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση αφού έχει αξιολογηθεί η κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει διαμορφωθεί πληρέστερη εικόνα της κατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα σε Λέσβο και Χίο.

Το υπουργείο υπογραμμίζει πως προέχει η ασφάλεια των μαθητών που διαγωνίζονται και σημειώνει πως, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση εξασφαλίζοντας την ομαλή συνέχεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κλειστά θα παραμείνουν Τρίτη 13 Ιουνίου όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο λόγω του σεισμού, με απόφαση του δημάρχου του νησιού Σπύρου Γαληνού.

Κλιμάκια τεχνικών του υπουργείου Υποδομών στην στη Μυτιλήνη

Με εντολή του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Δέδε, αρμόδιοι μηχανικοί της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ο Πρόεδρος κ. Ευθύμιος Λέκκας και στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, αρμόδιοι μηχανικοί των διευθύνσεων Οδικών και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου, μεταβαίνουν ήδη στη Μυτιλήνη μετά τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή.

Στην αποστολή θα συμμετάσχει και κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Κτιριακών Υποδομών (ΚτΥπ) θέτοντας ως προτεραιότητα τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό, όπως επίσης και την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα και οι ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν ανά πάσα στιγμή στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Σπίρτζης έχει επίσης μιλήσει και με τον πρόεδρο του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, κ. Ευστράτιο Μανωλακέλλη, για τη συμμετοχή των διπλωματούχων μηχανικών στη διαδικασία διερεύνησης και καταγραφής των καταστροφών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι: Πρώτον η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τους κατοίκους της περιοχής και δεύτερον η άμεση καταγραφή των ζημιών με στόχο την ταχύτατη αποκατάσταση των πληγέντων.

Τα εξειδικευμένα κλιμάκια όλων των προαναφερθεισών υπηρεσιών θα πραγματοποιήσουν άμεσα αυτοψίες στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, σε ετοιμότητα βρίσκεται ένας ακόμη μεγάλος αριθμός μηχανικών των υπηρεσιών του υπουργείου στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η άμεση μετάβασή τους στο νησί της Μυτιλήνης.

Διαφήμιση