Αρχική Επιστήμη Νέες ανασκαφές για να αποδειχθεί ότι οι πρώτοι πρωτάνθρωποι (Γκρεκοπίθηκος) προήλθαν από...

Νέες ανασκαφές για να αποδειχθεί ότι οι πρώτοι πρωτάνθρωποι (Γκρεκοπίθηκος) προήλθαν από Μεσόγειο και όχι την Αφρική

0

Τα αρχαία απολιθώματα των δοντιών που βρέθηκαν σε Ελλάδα και Βουλγαρία μπορεί να αντιπροσωπεύουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρώπινης προέλευσης, καθώς συνηγορούν υπέρ της θεωρίας πως οι πρώτοι προάνθρωποι στον κόσμο εμφανίσθηκαν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και όχι στην Αφρική!

Προ ημερών οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων Έλληνες και Βούλγαροι, είχαν προκαλέσει διεθνή αίσθηση, όταν ανακοίνωσαν ότι τα μοναδικά απολιθώματα του εν λόγω πλάσματος, που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, χρονολογούνται προ περίπου 7,2 εκατομμυρίων ετών.

Είναι συνεπώς παλαιότερα από τον αφρικανικό Σαχελάνθρωπο του Τσαντ, τον θεωρούμενο έως τώρα αρχαιότερο γνωστό προάνθρωπο, ο οποίος ζούσε πριν από έξι έως επτά εκατομμύρια χρόνια.

Η συγκεκριμένη διεθνής ερευνητική ομάδα, που περιλαμβάνει Γερμανούς, Καναδούς και άλλους επιστήμονες, προωθεί τη θεωρία ότι οι ρίζες του ανθρωπίνου γένους (Homo) πρέπει να αναζητηθούν όχι στην Αφρική αλλά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όμως για να στηριχθεί αυτός ο τολμηρός ισχυρισμός πρέπει να βρεθούν και άλλα απολιθώματα του Γκρεκοπίθηκου, (που μοιάζει με πίθηκος και ονομάζεται Graecopithecus freybergi) εκτός από την κάτω γνάθο στην Αττική το 1944 (από ναζί οι οποίοι μετέφεραν το απολίθωμα στη Γερμανία) και ένα δόντι το 2009 στη Βουλγαρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον καθηγητή Νικολάι Σπασόφ, επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βουλγαρίας στη Σόφια και της βουλγαρικής ερευνητικής ομάδας, «θα είναι σπουδαίο αν βρούμε έναν ολόκληρο σκελετό, αλλά και ένα μηριαίο οστό θα μας βοηθήσει πολύ».

Οι ανασκαφές ξανάρχισαν κοντά στη βουλγαρική πόλη Τσιρπάν, στην περιοχή όπου είχε βρεθεί το δόντι του Γκρεκοπίθηκου. Ο Σπασόφ πιστεύει ότι οι προάνθρωποι αναδύθηκαν στην περιοχή της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, που τότε θύμιζε σαβάνα. «Πιθανότατα στη συνέχεια μετανάστευσαν στην Αφρική λόγω της κλιματικής αλλαγής (στη ΝΑ Μεσόγειο)», όπως είπε.

Ο Βούλγαρος παλαιοανθρωπολόγος εκτιμά ότι τα αρσενικά του Γκρεκοπίθηκου θα ζύγιζαν γύρω στα 40 κιλά και τα θηλυκά 30 κιλά. Αναμένεται να ξεκινήσουν ή να συνεχισθούν ανάλογες ανασκαφές και στην Ελλάδα.

 

Πηγές: https://www.reuters.com/article/us-bulgaria-science-fossils-idUSKBN18X0ZK http://archaeologyinbulgaria.com/2017/05/23/7-2-million-year-old-pre-human-remains-found-in-bulgaria-greece-show-first-pre-humans-developed-in-balkans-not-africa/ http://mashable.com/2017/05/23/pre-human-fossils-europe-human-origins/#Qo6P63ldAkqL

Διαβάστε επίσης:  Πότε γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών - Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή της ώρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here