Αρχική Περιβάλλον Μια Πράσινη Οικονομία διέξοδο στη σημερινή οικονομική ύφεση

Μια Πράσινη Οικονομία διέξοδο στη σημερινή οικονομική ύφεση

0
ΑΠΕ, πράσινες επενδύσεις

Αν η ρήση «ενός κακού μύρια άλλα έπονται» αληθεύει στις μέρες μας ,με την οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα να βρίσκεται στην τροχιά της ύφεσης και που κανείς δεν ξέρει ακόμα το που θα βρεθούμε, ισχύει και μια άλλη ρήση , ότι «μετά την μπόρα έρχεται η ξαστεριά».

Γράφει ο Κώστας Κασσιός, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

 kassioskostas

Κρατώντας λοιπόν τη δεύτερη και αισιόδοξη ρήση σαν μια λογική αναμενόμενη συνέπεια του όλου αυτού σημερινού οικονομικού ορυμαγδού θα λέγαμε ότι την ΄ξαστεριά για την οικονομία μπορεί να τη φέρει ένα είδος οικονομίας που τα τελευταία είκοσι χρόνια υφέρπει και λανθάνει στις σκέψεις και γραφές ορισμένων οικονομολόγων και δεν είναι άλλη από την «πράσινη οικονομία».

Και δεν τη λέμε πράσινη οικονομία εξαιτίας του χρώματός της που μοιάζει του δολαρίου… (μακρυά από μας η βλασφημία!!!), αλλά τη λέμε έτσι γιατί αντλεί τις αρχές και αξιώματά της από την πράσινη φύση και το περιβάλλον.

Ας δούμε όμως τι πρεσβεύει και τι αντιπροσωπεύει αυτή η πράσινη οικονομία και γιατί αυτή μπορεί να μας βγάλει από τη σημερινή οικονομική δίνη.

Η πρώτη και βασική αρχή αυτής της πράσινης οικονομίας είναι η αρχή της αειφορικής εκμετάλλευσης και διαχείρισης των φυσικών πόρων δηλ. το να μην εξαντλούμε τους φυσικούς και άρα τους παραγωγικούς αγαθών πόρους πέραν των ορίων εκείνων που δεν θα μπορούν να αναπαραχθούν στο διηνεκές ή εκεί που το οριακό τους κόστος παραγωγής δεν θα ξεπερνάει την οριακή πρόσοδο (marginal cost equal marginal revenew). Δηλ. στον Αμαζόνιο δεν θα αποψιλώνουμε πλέον τα δάση και ούτε θα υπεραλιεύουμε τις θάλασσες ξεπερνώντας τα όρια της ανάκαμψης των πόρων .

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουμε αναγκαστικά υποκατάστατα των πόρων που θα προέρχονται από ανακύκλωση, από καλλίτερες και νέες τεχνολογίες αλλά και από αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών . Μέσα από αυτή την αρχή νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από επενδύσεις που θα κινηθούν πλέον να καλύψουν το κενό της ζήτησης και μέσα από νέες έρευνες και προσαρμογές.

Η φυγή από τα γνωστά αβιοτικά ρυπογόνα και μη ανανεώσιμα ενεργειακά παράγωγα –άνθρακες, πετρέλαιο κλπ- οδηγεί σε πράσινες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με νέες οικονομικές προοπτικές σε εργασία, κεφάλαιο και γή ,δηλ. τις κλασικές αρχές της γνωστής οικονομίας της προσφοράς και ζήτησης.

Η κλιματική αλλαγή , μια συνέπεια του φαινόμενου του θερμοκηπίου , τα διατροφικά προβλήματα των ανθρώπων που η διατροφή τους γίνεται σήμερα με μη φυσικές και μεταλλαγμένες τροφές, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αναθεώρηση του σχεδιασμού των πόλεων μας-πιο ανθρώπινες-, οικοδομών και κατοικιών λιγότερο ενεργοβόρων , της αναδιάρθρωσης των γεωργικών καλλιεργειών (βιολογικά προϊόντα), συνιστούν νέα οικονομικά πρότυπα που το παγκόσμιο ΄κεφάλαιο΄με στόχο που έχει πάντοτε το κέρδος θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει.

Και αν σήμερα για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών κυριαρχούσαν οι σπατάλες των δανείων και δανεικών για την κατανάλωσή τους, σήμερα μετά από αυτή την οικονομική δυσπραγία θα αρχίσουν να πρυτανεύουν νέες λιγότερο καταναλωτικές συνήθειες, φιλικότερες για το περιβάλλον και με μικρότερη τη διασπάθιση των φυσικών αποθεμάτων του πλανήτη.

Αντί για τις διακοπές σε πολυτελή ξενοδοχεία και resorts που κατέστρεψαν μοναδικές ακτές υπερβαίνοντας τη φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος και τους τύπους υπερανάπτυξης που οδήγησαν στο σημερινό οικονομικό χείλος της καταστροφής, η επιστροφή στη φύση μέσα από διακοπές αγροτουρισμού και φυσικής άσκησης με μικρότερες δαπάνες και κατανάλωση φυσικών πόρων θα γίνονται ελκυστικότερες.

Ετσι ο παλιός μικρός ξεχασμένος λαχανόκηπος στο πίσω μέρος του σπιτιού που χάριζε στον παππού φρέσκα και βιολογικά ΄ζαρζαβατικά΄ στην επαρχία θα αναβιώσει πάλι ενώ η ταράτσα της πολυκατοικίας θα γίνει για τον κάτοικο της πόλης ο ΄ταρατσόκηπος ΄της Εδέμ… .

Το νερό θα το προσέχουμε πλέον ,μια και συνεχώς μειώνεται και η κατανάλωσή του θα γίνεται με ’φειδώ’ χωρίς τα πλυσίματα των αυτοκινήτων και των πεζοδρομίων ενώ η ανακύκλωση θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Και στα σχολεία, από το Νηπιαγωγείο πλέον μαθήματα μιας ‘Πράσινης Οικονομίας’ θα έχουν αντικαταστήσει την παλιά Οικονομία της σπατάλης και της κατανάλωσης φκιάνοντας πολίτες για αρχές και κανόνες ζωής για τον 21 ο αιώνα και όχι μιας άλλης παρωχημένης και δυστυχώς αποτυχημένης εποχής.

Και σίγουρα τότε θα έχει έρθει η ‘..Ξαστεριά’ στην οικονομία μετά τη σημερινή ‘…οικονομική Μπόρα’.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here