Αρχική Καταστροφές Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί 1 έως 2 μέτρα μέχρι...

Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί 1 έως 2 μέτρα μέχρι το 2100!

0
Διαφήμιση

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών έχει επιταχυνθεί από τη δεκαετία του 1990, εν μέσω αυξανόμενων θερμοκρασιών, εξαιτίας της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων τους οποίους οδήγησε στο συμπέρασμα πως αν συνεχιστεί η κατάσταση θα προκαλέσει την αύξηση της παγκόσμιας στάθμης κατά 1 με 2 μέτρα έως το 2100!

Ωστόσο, καθώς η τήξη των τεράστιων πάγων και των παγετώνων τόσο στην Ανταρκτική όσο και στη Γροιλανδία επιταχύνεται και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, ο ρυθμός της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να πραγματοποιήσει απότομο άλμα, με τους επιστήμονες να προβλέπουν αυξήσεις από 1 έως 2 μέτρα μέχρι το 2100.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας αυξήθηκε σε 3,3 χιλιοστά (0,13 ίντσες) το 2014, από 2,2 χιλιοστά το 1993, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων από την Κίνα, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

thalassa 1

Μια τήξη του φύλλου πάγου της Γροιλανδίας αντιπροσώπευε πάνω από το 25% της αύξησης της στάθμης της θάλασσας το 2014 έναντι μόλις 5% το 1993, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε ο Xianyao Chen του Ωκεανικού Πανεπιστημίου της Κίνας και το Εθνικό Εργαστήριο Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Qingdao.

Άλλες μεγάλες πηγές περιλαμβάνουν την απώλεια παγετώνων από τα Ιμαλάια στις Άνδεις, τη διαστολή του ωκεανού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, τις μεταβολές της ποσότητας νερού που διατηρείται στην ξηρά και την απώλεια χερσαίων πάγων από φύλλα πάγου και παγετώνες στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

thalassa 3

Τα επίπεδα της θάλασσας αυξήθηκαν κατά περίπου 20 εκατοστά τον περασμένο αιώνα και πολλές επιστημονικές μελέτες διαπιστώνουν μια σταθερή επιτάχυνση αυτού του γεγονότος καθώς η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη λιώνει όλο και περισσότερο τον πάγο.

Η επιβεβαίωση της επιταχυνόμενης αύξησης “υπογραμμίζει τη σημασία και την επείγουσα ανάγκη” να επεξεργαστούμε τρόπους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για την προστασία των ακτών χαμηλών ακτών, γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Nature Climate Change.

thalassa 4

 

“Αυτή είναι μια σημαντική προειδοποίηση για τους κινδύνους της αύξησης της στάθμης της θάλασσας που θα συνεχιστεί για πολλούς αιώνες ακόμη και μετά τη διακοπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη”, δήλωσε ο Peter Wadhams, του Πανεπιστημίου του Cambridge.

“Ένα μεγάλο ερώτημα στην επιστήμη του κλίματος είναι εάν η άνοδος της παγκόσμιας αύξησης της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται. Τώρα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πράγματι συμβαίνει αυτό”, δήλωσε ο Brian Hoskins του Imperial College στο Λονδίνο.

thalassa 2

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα απειλήσει τις ακτές από το Μαϊάμι στο Μπαγκλαντές, τις πόλεις από τη Σαγκάη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο και μικρά νησιωτικά κράτη όπως το Τουβαλού στον Ειρηνικό.

https://www.youtube.com/watch?v=bCVXnrQfzgA

 

Του Ηλία Ντράλλου

 

Πηγές:https://www.reuters.com/article/us-climatechange-seas-idUSKBN19H1SB https://cosmosmagazine.com/climate/sea-levels-are-rising-faster-driven-by-greenland-melt https://phys.org/news/2017-06-greenland-major-driver-seas.html

Διαφήμιση