Αρχική Ενέργεια Η αξία της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ για την Ενέργεια

Η αξία της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ για την Ενέργεια

0
Διαφήμιση

Τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με άξονες την Ενέργεια και την Ασφάλεια, ανέπτυξε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε εκδήλωση του «ινστιτούτου Δημοκταίας “Κων. Καραμανλής”» για τα 70 χρόνια από το «Σχέδιο Μάρσαλ» και την προβολή του στις σημερινές συνθήκες.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Η λογική της εμπλοκής μας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την προσπάθεια ανάκαμψης το 1947, στηριζόταν σε δύο πυλώνες. Ενας, βέβαια, είναι οι κοινές μας δημοκρατικές αξίες, οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο όλων όσων κάνουν μαζί οι χώρες και οι λαοί μας.

Αλλά ο άλλος είναι είναι η γεωπολιτική και η κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, μια χώρα στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, μία χώρα που τότε, όπως και σήμερα, βλέπουμε ως πυλώνα σταθερότητας σε μια γεωπολιτικά περίπλοκη και προκλητική περιοχή».

energia 1

Στον ίδιο καμβά, αναγνώρισης της αξίας της Ελλάδας, στη διαδικασία της συζήτησης, μετά την ομιλία του, ερωτηθείς ο πρέσβης σχετικά με τα Ενεργειακά, είπε:

«Καταρχάς, οι ΗΠΑ εστιάζουν με έμφαση στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Εχουμε συμφέρον εθνικής ασφάλειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της ενεργειακής διαφοροποίησης. Η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης της και της δυνατότητάς της να αναδειχθεί ως ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος.

energia 3

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το τι συμβαίνει ήδη, συμπεριλαμβανομένου, κυρίως, του αγωγού TAP, ο οποίος σημειωτέον είναι η πρώτη νέα υποδομή ενεργειακού αερίου που κατασκευάζεται στην Ευρώπη, ειδικά για τη μεταφορά μη ρωσικού φυσικού αερίου, με σημαντικό δυναμικό, επίσης, και για να “ξεκλειδώσει” την ενεργειακή διαφοροποίηση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό κατά 100% από τη Gazprom, με ό,τι συνέπειες αυτήξ η εξάρτηση συνεπάγεται στο ζήτημα της Ασφάλειας».

energia 4

Και ο πρέσβης συνέχισε «Υποστηρίζουμε λοιπόν την Αλεξανδρούπολη (σ.σ: τον σχεδιαζόμενο πλωτό σταθμό αποθήκευση φυσικού αερίου), υποστηρίζουμε τον ΤΑΡ, υποστηρίζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της Ρεβυθούσας (σ.σ: τον υπάρχοντα εκεί σταθμό αποθήκευσης φυσικού αερίου), υποστηρίζουμε την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και γνωρίζω ότι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που αρχίζουμε να εμπλέκουμε περισσότερο αμερικανικές εταιρείες σε αυτό τον νέο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά αυτό είναι μια κρίσιμη, στρατηγική εξέλιξη.

greece map 2

Επίσης, η ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα εξαρτάται σημαντικά από τα μηνύματα πολιτικής που στέλνει η κυβέρνηση» πρόσθεσε κλείνοντας το μάτι στην κυβέρνηση για νέες πρωτοβουλίες προσέλκυσης επενδύσεων.

Διαφήμιση