Αρχική Υγεία - Διατροφή Εγκυμονούσα με πυρετό αυξάνει το κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στο παιδί

Εγκυμονούσα με πυρετό αυξάνει το κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στο παιδί

0
Διαφήμιση

Μελέτη Αμερικανών και Νορβηγών επιστημόνων σε μια μεγάλη ομάδα παιδιών βρήκε να υπάρχει σχέση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης διαταραχής του φάσματος του αυτισμού και των μητέρων τους που ανέφεραν από πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Συγκεκριμένα, αν η έγκυος μητέρα είχε πυρετό κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, αυτό αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο.

Ο κίνδυνος είναι κατά 34% αυξημένος κατά μέσο όρο, αν η γυναίκα είχε πυρετό οποιαδήποτε στιγμή στην εγκυμοσύνη της.

Αν η μητέρα είχε τρεις ή περισσότερους πυρετούς μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, αυτό αυξάνει σημαντικά (κατά τουλάχιστον 300%) τον κίνδυνο αυτισμού για το παιδί που θα γεννηθεί.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Μάντι Χόρνινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής “Molecular Psychiatry”, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 96.000 παιδιά, από τα οποία τα 583 είχαν εμφανίσει αυτισμό.

Οι μητέρες των 15.700 παιδιών (ποσοστό 16%) είχαν εμφανίσει πυρετό κατά την εγκυμοσύνη τους.

Η μελέτη συνεχίζεται για να εντοπίσει σε επόμενο στάδιο μηχανισμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού, κυρίως λόγω προγεννητικών λοιμώξεων και αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου, που μπορεί να οδηγούν σε διαταραχή του αυτισμού.

 

 

Πηγές: http://www.medicalnewstoday.com/articles/317896.php https://www.washingtonpost.com, https://medicalxpress.com/news/2017-06-autism-linked-fever-pregnancy.html https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170613102024.htm https://www.livescience.com/36390-pregnancy-fevers-autism-risk.html

Διαφήμιση