Αρχική Υγεία - Διατροφή 8th Pharma & Health Conference «Το ΕΣΥ σε μετάβαση: πού οδεύουμε;»

8th Pharma & Health Conference «Το ΕΣΥ σε μετάβαση: πού οδεύουμε;»

0
Διαφήμιση

Κρίσιμες εξελίξεις αναμένουμε το επόμενο διάστημα στο χώρο της υγείας με σημαντικές αλλαγές και νέες, αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις. Στο επίκεντρο των αλλαγών αναμένεται να βρεθούν η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και ο «συνήθης ύποπτος», κλάδος του φαρμάκου, όπου οι δαπάνες συνεχίζουν να κινούνται εκτός ελέγχου.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας θα συζητηθούν στο συνέδριο 8th Pharma & Health Conference (#phc17 – http://www.pharma.ethosevents.eu) με τίτλο: «Το ΕΣΥ σε μετάβαση: πού οδεύουμε;». Το συνέδριο οργανώνεται από την Ethos Εvents, το portal πολιτικής υγείας και φαρμάκου virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Business, και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα πάρουν μέρος πολιτικοί και επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων υγείας και συλλόγων ασθενών, φαρμακοποιών και νοσηλευτών, στελέχη επιχειρήσεων και δημοσιογράφοι. Σκοπός είναι να συζητηθούν οι προτεραιότητες, οι προκλήσεις και τα εμπόδια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη το σύστημα υγείας στη χώρα μας.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν οι επικείμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέο νόμο, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία των λεγόμενων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ), επαναπροσδιορισμό του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και σύστημα παραπομπής των ασθενών από τον οικογενειακό ιατρό στις υπόλοιπες βαθμίδες περίθαλψης.

Παράλληλα, σκοπός είναι μέχρι τέλος του χρόνου να δημιουργηθούν συνολικά 250 ΤοΜΥ, καλύπτοντας το 35% του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο δύναται να αλλάξει ριζικά τη φιλοσοφία του ελληνικού συστήματος υγείας. Ήδη, πάντως, συναντά τη σφοδρή αντίδραση των ιατρικών φορέων.

Ακόμη, στο συνέδριο θα τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου:

Πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για την αποζημίωση νέων φαρμάκων. Αυτά εισάγονται πλέον στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι αποζημιώνονται στα 2/3 των χωρών που ήδη κυκλοφορούν (με ελάχιστο αριθμό τις 9 χώρες) και εφόσον στις μισές αυτές εφαρμόζεται σύστημα αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας (Health Technology Assessment). Το μέτρο έχει ξεσηκώσει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα η πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες.

Ακόμη, ξεκίνησε η ισχύ του νέου συστήματος υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates), με βασικό στόχο να εξοικονομηθούν περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει να προχωρήσει στη θέσπιση και εφαρμογή κινήτρων και αντικινήτρων για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, η οποία παρά τις δεσμεύσεις παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν μέτρα και πολιτικές συγκράτησης των δαπανών, καθώς παραμένει ζητούμενο στον τομέα του φαρμάκου ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μέτρων ελέγχου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Μέχρι σήμερα κατά κύριο λόγο έχουν γίνει οριζόντιες παρεμβάσεις σε ότι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, ενώ ο όγκος και οι δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.pharma.ethosevents.eu και  http://ethosevents.eu/newsletter/phc17_02.html

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here