Αρχική Υγεία - Διατροφή Βλάβη στα μάτια παθαίνουν τα μωρά όταν η μητέρα καπνίζει στην κύηση

Βλάβη στα μάτια παθαίνουν τα μωρά όταν η μητέρα καπνίζει στην κύηση

0
Διαφήμιση

Όταν οι γυναίκες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα παιδιά τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποιο είδος αμφιβληστροειδής βλάβης, σύμφωνα με μια νέα δανική μελέτη.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που έγινε από επιστήμονες στη Δανία, οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλούν μόνιμες βλάβες στα μάτια των παιδιών τους, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την εμφάνιση γλαυκώματος όταν μεγαλώσουν.

Όπως ανέφεραν οι Δανοί ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, για το θέμα έχουν γίνει και παλαιότερα μελέτες οι οποίες έχουν συνδέσει το κάπνισμα της εγκύου με το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού, το οποίο όμως, συνδέεται με πιο λεπτή στοιβάδα περιθηλαίων αμφιβληστροειδικών οπτικών ινών.

Αναφερόμενοι στις μητέρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το 80% εξ αυτών δεν κάπνιζαν όταν κυοφορούσαν, το 2% σταμάτησαν να καπνίζουν όταν έμειναν έγκυοι και το περίπου 18% συνέχισαν να καπνίζουν έως το τέλος της κύησης. Επίσης το περίπου 4% των παιδιών είχαν χαμηλό βάρος κατά τη γέννησή τους.

Στη νέα αυτή έρευνα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και άλλα ερευνητικά κέντρα υπέβαλαν σε οφθαλμολογικές εξετάσεις 1.323 παιδιά, ηλικίας 11-12 ετών, και συνέκριναν το πάχος της στοιβάδας των περιθηλαίων αμφιβληστροειδικών οπτικών ινών με το κάπνισμα της μητέρας τους στην εγκυμοσύνη και με το βάρος γέννησης.

Από τη σύγκριση αυτή διαφάνηκε καθαρά ότι το κάπνισμα και το χαμηλό βάρος γέννησης συνδέονται ανεξάρτητα με το πάχος της στοιβάδας.

Το μέσο πάχος της περιθηλαίας στοιβάδας των παιδιών ήταν 104 μικρόμετρα, αλλά σε όσα είχαν γεννηθεί από καπνίστριες εγκύους ήταν κατά μέσο όρο 5,7 μικρόμετρα πιο λεπτή. Αντίθετα, το πάχος της στοιβάδας στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες οι οποίες έκοψαν το κάπνισμα νωρίς στην εγκυμοσύνη ήταν παρόμοιο με εκείνο των παιδιών που γεννήθηκαν από μη-καπνίστριες μητέρες.

Αντίστοιχα, στα παιδιά που είχαν χαμηλό βάρος γέννησης το μέσο πάχος της περιθηλαίας στοιβάδας ήταν 3,5 μικρόμετρα πιο λεπτό απ’ ό,τι σε όσα είχαν φυσιολογικό βάρος γέννησης.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους Δανούς ερευνητές εντοπίζεται στη «ρίζα» του οπτικού νεύρου στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, η οποία μεταδίδει τις οπτικές πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο.

Όπως λένε, η «ρίζα» αυτή είναι η στοιβάδα των λεγόμενων περιθηλαίων αμφιβληστροειδικών οπτικών ινών (RNFL). Όταν είναι πολύ λεπτή, το άτομο μπορεί να έχει αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσει διαταραχή της όρασης και γλαύκωμα.

https://www.youtube.com/watch?v=2-1Gm43tlHY

 

 

Πηγές: http://www.reuters.com/article/us-health-opticnerve-smoking-pregnancy-idUSKBN16F2L9 https://opto.ca/health-library/how-smoking-when-pregnant-can-harm-your-babys-vision http://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/article-abstract/2606528 http://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/article-abstract/2606527

Διαφήμιση