Αρχική Υγεία - Διατροφή Κινητά και τάμπλετ κάνουν ζημιά στην ομιλία των μικρών παιδιών

Κινητά και τάμπλετ κάνουν ζημιά στην ομιλία των μικρών παιδιών

0
Διαφήμιση

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει ότι η αύξηση της χρήσης των κινητών, των tablet αλλά και όλων των υπόλοιπων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών “μπλοκάρει” τη φυσιολογική εξέλιξη στην ανάπτυξη της ομιλίας των παιδιών ηλικίας έως δύο ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και μετά από μελέτη 1.077 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών, ως ότου γίνουν 18 μηνών, ένα στα πέντε παιδιά (20%) χρησιμοποιούσε κάποια οθόνη κατά μέσο όρο σχεδόν μισή ώρα καθημερινά, ενώ το 70% των παιδιών έως 18 μηνών δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ φορητή συσκευή.

Για κάθε αύξηση 30 λεπτών στην καθημερινή χρήση κάποιας οθόνης, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην έναρξη της ομιλίας αυξανόταν κατά σχεδόν 50%. Η χρήση οθονών δεν φάνηκε να καθυστερεί τις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας του παιδιού, μέσω κινήσεων και χειρονομιών.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι καθώς ολοένα περισσότερα παιδάκια καταλήγουν με μια φορητή συσκευή στα χέρια τους πριν καν αρχίσουν να μιλάνε, αυτό μπορεί να έχει συνέπειες. Όπως είπαν, τα νέα ευρήματα συνηγορούν υπέρ του να αποθαρρυνθεί η χρήση κάθε είδους οθονών από παιδιά κάτω του ενάμισι έτους.

Τη μελέτη παρουσίασαν στο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών στο Σαν Φρανσίσκο.

 

 

Πηγές: http://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/04/tablets-smartphones-damage-toddlers-speech-development/ http://www.news8000.com/health/babies-speech-delays-could-be-linked-to-mobile-devices/480710478 http://www.theaustralian.com.au/news/health-science/tablet-use-slows-learning-to-speak-for-children/news-story/3219097bd77fea3c3b70ac6c32cad1c2

Διαφήμιση