Αρχική Ανακύκλωση Στην υπογειοποίηση 80 κάδων προχωράει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Στην υπογειοποίηση 80 κάδων προχωράει ο δήμος Θεσσαλονίκης

0

Την υπογειοποίηση 80 κάδων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει να υλοποιήσει μέχρι τον επόμενο χρόνο, ο δήμος Θεσσαλονίκης, που σύντομα αναμένεται να προχωρήσει στην ανάδειξη αναδόχου, μέσω σχετικού διαγωνισμού που θα προκηρύξει άμεσα.

 

Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς, παρουσιάζοντας το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης.

Αν και χαρακτήρισε “σχεδόν ανέφικτο” το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης (Ε.Σ.Δ.Α.) και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, εντούτοις εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσπάθεια που θα καταβάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Οι κύριοι άξονες, όπως τους ανακοίνωσε ο κ.Ψαρράς, για τη Στρατηγική Διαχείριση Αποβλήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφορούν στην:

-Αναβάθμιση της εικόνας της πόλης, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό της συλλογής και αποκομιδής.

-Σταδιακή ανάπτυξη της διακριτής διαλογής στην πηγή και της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη υποδομών αξιοποίησής του.

-Ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης.

-Λειτουργία πράσινων σημείων.

“Η στρατηγική του δήμου Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθεί μέσω 8 αξόνων προτεραιότητας που είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσωρινής αποθήκευσης, η διαλογή στην πηγή, η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων, η χωριστή συλλογή και αξιοποίηση βιοαποβλήτων”.

  Επίσης, “οι υποστηρικτικές υποδομές και δράσεις ξεχωριστών ροών αποβλήτων, η δημοσιότητα, η θεσμική υποστήριξη της στρατηγικής και η αξιοποίηση τιμολογιακών εργαλείων αποκεντρωμένης διαχείρισης αποβλήτων”, εξήγησε ο κ. Ψαρράς, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την ΤΑ προκειμένου να εκταμιευθούν πόροι για την υλοποίηση προγραμμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here