Αρχική Τεχνολογία Έξυπνο σύστημα συνδέει όλες τις συσκευές του σπιτιού – Δείτε το εντυπωσιακό...

Έξυπνο σύστημα συνδέει όλες τις συσκευές του σπιτιού – Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

0
Διαφήμιση

Με την έξυπνη τεχνολογία σε άνοδο, είναι πλέον δυνατή η δημιουργία ενός συνδεδεμένου σπιτιού. Χάρη σε ένα πρόσφατο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, οι χρήστες μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν μια ενιαία συσκευή, τη Synthetic Sensors που συνδέεται σε οποιαδήποτε ηλεκτρική πρίζα γικαι συνδέει τα πάντα σε ένα δωμάτιο.

 

Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, αυτό που έκαναν ο Λαπούτ και οι συνεργάτες του ήταν να βρουν έναν τρόπο να συνδυάσουν πολλούς αισθητήρες σε μια συσκευή μικρού μεγέθους που τοποθετείται στον τοίχο και μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα.

Ο ίδιος δημιούργησε τη συσκευή αυτή στο πλαίσιο ενός project με το όνομα Synthetic Sensors, και υποστηρίζει ότι μπορεί να κάνει πράγματα όπως το να διαπιστώνει πότε κάποιος μπαίνει ή βγαίνει από το κτίριο ή πόσα ρολά χαρτιού έχουν απομείνει, να παρακολουθεί την κατάσταση ενός ηλικιωμένου μέλος της οικογένειας κ.α.

Αν και δεν προορίζεται ακόμα για διάθεση στην αφορά, οι επιδόσεις του ήταν αρκετά καλές στις αρχικές δοκιμές, όπου έδειξε μεγάλο επίπεδο ακριβείας.

Η κεντρική ιδέα ήταν η αναζήτηση μιας αποτελεσματικής εναλλακτικής στα υπάρχοντα μικρά gadgets που έχουν τους ρόλους που συνδυάζει η εν λόγω συσκευή και, εκτός του ότι είναι ακριβά, δεν συνεργάζονται καλά μεταξύ τους- καθώς και στα ασύρματα smart tags τα οποία τοποθετούνται σε διάφορα αντικείμενα στο σπίτι για να μπορούν να τα «βλέπουν» τα gadgets αυτά.

Το αποτέλεσμα ήταν μια συσκευή – πολυαισθητήρας, που είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται κίνηση, ήχο, πίεση, θερμοκρασία, υγρασία, ένταση φωτός, ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή κ.α.

Πέντε τέτοιοι υπεραισθητήρες τοποθετήθηκαν σε ένα κτίριο- από ένας σε κουζίνα, γραφείο, σαλόνι, αίθουσα διδασκαλίας και γραφείο – και αφέθηκαν να λειτουργούν για δύο εβδομάδες.

Στην κουζίνα, η συσκευή μπορούσε να αντιληφθεί μια ανοιχτή βρύση ή τη χρήση χαρτιού από ρολό, στα γραφεία «άκουγε» τα χτυπήματα στην πόρτα, και στο σαλόνι μπορούσε να αντιληφθεί πότε κάποιος έφτιαχνε καφέ, ανοιγόκλεινε πόρτες κ.α.

Όπως προαναφέρθηκε, η ακρίβεια ήταν ιδιαίτερα υψηλή, αλλά υπάρχουν ακόμα πολύς δρόμος ακόμα για να βγει στην αγορά: Αν και ήταν 96%-98%, θεωρείται ότι ακόμα και έτσι οι επίδοξοι χρήστες θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν από πιθανά λάθη/ παρερμηνείες.

https://www.youtube.com/watch?v=aqbKrrru2co

 

 

Πηγές: https://www.hcii.cmu.edu/news/2017/synthetic-sensors-project-presented-chi-2017 https://www.wired.com/2017/05/supercharged-sensor-soon-make-homes-scary-smart/ https://www.digitaltrends.com/home/synthetic-sensors/ https://www.wired.com/2017/05/supercharged-sensor-soon-make-homes-scary-smart/ https://eurekalert.org/pub_releases/2017-05/cmu-iot051017.php

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here