Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Σωκ. Φάμελλος: Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα στοχεύσει στην πράσινη οικονομία

Σωκ. Φάμελλος: Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα στοχεύσει στην πράσινη οικονομία

0
Διαφήμιση

Η ανάπτυξη πράσινης οικονομίας, χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με εισαγωγή καινοτόμων λύσεων που θα είναι και οικονομικά ανεκτές για τους τελικούς χρήστες θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο.

Κατά την ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, με θέμα: «Το τοπίο στη νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης: προκλήσεις, επενδυτικές ευκαιρίες και τεχνολογικές καινοτομίες» επισήμανε για το νομοσχέδιο των ενεργειακών συνεταιρισμών που επεξεργάζεται το υπουργείο ότι «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην αξιοποίηση των ΑΠΕ με συμμετοχή δήμων, κοινοτήτων, τοπικών επιχειρήσεων και πολιτών».

«Εκτός από το συμμετοχικό σχεδιασμό, υλοποίηση και χρήση, οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί θα επιτρέψουν τη δημοκρατική μετάβαση σε αποκεντρωμένες, αποδοτικότερες και καινοτόμες λύσεις παραγωγής και χρήσης ενέργειας» ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

O αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθύμισε ότι οι συντονισμένες διαπραγματευτικές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για το EU-ETS είχαν ως αποτέλεσμα τη συμφωνία του Συμβουλίου για ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Ελλάδα, ύψους έως 400 εκατ. ευρώ, «το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό και το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δικτύου ηλεκτρισμού των νησιών» για επενδύσεις σε ΑΠΕ και διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο.

«Οι επενδύσεις αυτές, που έχουν χρόνια καθυστερήσει, είναι απαραίτητες για την απόσυρση των σημερινών, εξαιρετικά ρυπογόνων μονάδων πετρελαίου στα νησιά, που επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον, όσο και το κόστος που επωμίζονται οι Έλληνες καταναλωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και σε συνεργασία με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, η χώρα θα επιδιώξει την αύξηση του αρχικού ποσού».

 Ο αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνέχισης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά έργα, μεγάλης και μικρής κλίμακας, έτοιμα προς υλοποίηση στη χώρα. Θέση της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η ισορροπία μεταξύ των επιμέρους περιβαλλοντικών στόχων και η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Παρόμοιες επενδύσεις μπορούν να γίνουν περιβαλλοντικά φιλικότερες, με κατάλληλες τροποποιήσεις του αρχικού σχεδιασμού».

 Σχετικά με τα θέματα αξιοποίησης βιομάζας και γεωθερμίας, επεσήμανε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την απλοποίηση των διαδικασιών, οι οποίες θα επιτρέψουν στις τοπικές κοινωνίες να εκμεταλλευτούν τις πηγές αυτές για κάλυψη των τοπικών αναγκών, δίνοντας έμφαση στο πρόσφατο παράδειγμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

«Η ενεργειακή αγορά έχει σημαίνοντα ρόλο στη στρατηγική παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, καθώς πρέπει να ξεφύγουμε από τη φάση της από-επένδυσης και καταστροφής του παραγωγικού δυναμικού που δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς μπορεί να στηριχτεί σε ελληνικό επιστημονικό δυναμικό και να αποδώσει υψηλή υπεραξία και στην εργασία και στις επενδύσεις», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για την Οδηγία αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (EU-ETS), τον Κανονισμό για τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και τον Κανονισμό για τις εκπομπές και απορροφήσεις από τον τομέα χρήσεων γης, αλλαγών χρήσεων γης και τη δασοπονία, η χώρα επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα δίκαιο επιμερισμό των βαρών, τόσο μεταξύ κρατών όσο και μεταξύ τομέων και δραστηριοτήτων.

Τέλος, ο κ. Φάμελλος επανέλαβε την δέσμευση της χώρας στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων. Επεσήμανε δε, ότι οι ελληνικοί στόχοι μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020 έχουν επιτευχθεί, λόγω και της οικονομικής κρίσης. «Η Ελλάδα στηρίζει τη συμφωνία των Παρισίων και θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030. Ο ενεργειακός χάρτης της χώρας που βρίσκεται υπό εκπόνηση θα αποτελέσει το κοινό πεδίο ενέργειας και περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here