Αρχική Επιχειρείν Πεδία ευκαιριών και ανταγωνισμού στην Αίγυπτο

Πεδία ευκαιριών και ανταγωνισμού στην Αίγυπτο

0
Διαφήμιση

Πεδία ευκαιριών στην Ενέργεια ανοίγονται για ελληνικές ειχειρήσεις που ψάχνουν κάποιο ρόλο στην αιγυπτική οικονομία (π.χ. διαμετακόμιση, τεχνικές εταιρίες, άλλες υπηρεσίες).

 

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, πος τα κεντρικά στην Αθήνα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα τις γενικές γραμμές της ενεργειακής στρατηγικής της, η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει το 2018, με χρονικό ορίζοντα έως το 2030.

Οι κλάδοι πετρελαίου / φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν επενδύσεις της τάξεως των $75 δισ. έως το 2022, εκ των οποίων τα $30 δισ. αφορούν τον πετρελαϊκό κλάδο –με έμφαση στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου βορείως της Αλεξάνδρειας-και τα $45 δισ. τον κλάδο παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τον Υπουργό Πετρελαίου El Molla «στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η επίτευξη, έως το 2030, μίας ανταγωνιστικής οικονομίας με διαφοροποιημένη παραγωγική βάση, με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνογνωσία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (EGPC), το αιγυπτιακό κράτος αύξησε τα δημόσια κονδύλια που προορίζονται για χρηματοδότηση εισαγωγών φυσικού αερίου το 2018 κατά $500 εκατ., ανεβάζοντας τα συνολικά κονδύλια στα $3 δισ., στοχεύοντας στην μείωση της απόστασης που χωρίζει το επίπεδο της εγχώριας παραγωγής αερίου και των αναγκών των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της χώρας. Κατά τις ίδιες πηγές, η Αίγυπτος θα σταματήσει να εισάγει αέριο όταν το επίπεδο της εγχώριας παραγωγής φθάσει τα 6 δισ. κ.π. φυσικού αερίου και τα 28,5 χιλ. βαρέλια συμπυκνωμάτων αερίου ημερησίως.

Και ανταγωνισμός

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος δείχνει να ανακτά κάποιο έδαφος σε ό,τι αφορά την προσέλκυση τουριστώ μετά από προφατες ταραχές και βομβιστικές επιθέσεις που της είχαν κοστίσει, στρέφοντας κύματα τουριστών προς Ελλάδα και Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού, κατά το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έτους την χώρα επισκέφθηκαν πλησίον του 1,7 εκατ. τουρίστες, ενώ τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμώνται σε $1,6 δισ.

Το επίπεδο της τουριστικής κίνησης φέτος παρουσιάζεται αυξημένο έναντι του πρώτου τριμήνου του 2016, όταν ο αριθμός των ξένων τουριστών είχε ανέλθει σε 1,2 εκατ. και τα έσοδα σε $1,5 δισ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εισερχόμενων τουριστών στην διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2017 προήλθε από την Γερμανία (227 χιλ., αύξηση 35% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου), ενώ ακολούθησαν οι τουρίστες από την Ουκρανία (226 χιλ., αύξηση 138%) και από την Βρετανία (74 χιλ., αύξηση 16%).

Διαφήμιση