Αρχική Καταστροφές Εντός της εβδομάδας η απόφαση Τραμπ για τη Συμφωνία του Παρισιού

Εντός της εβδομάδας η απόφαση Τραμπ για τη Συμφωνία του Παρισιού

0

Για την απόσυρση ή όχι των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποφασίζει εντός της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε στο κλείσιμο της συνάντησης με τους ηγέτες της ομάδας G7 στην Ιταλία.

Πάντως τα μηνύματα δεν είναι ελπιδοφόρα καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα ο ίδιος φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες ότι έχει αποφασίσει την απόσυρση.  Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή έχει ορίσει μακροπρόθεσμους στόχους σε κάθε χώρα – μέλος της για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Θα λάβω την τελική μου απόφαση για τη Συμφωνία του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Τραμπ στο Twitter, λίγα λεπτά πριν από την κυκλοφορία κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο οι έξι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών και η ΕΕ υποστήριζαν ομόφωνα τη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το έγγραφο σημειώνει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξετάζουν τη θέση τους σχετικά με τη συμφωνία, ενώ οι άλλοι ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την τήρηση της συμφωνίας.

Η φετινή δήλωση έρχεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη που εκδόθηκε κατά την περυσινή συνάντηση στην Ιαπωνία, αν και οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σημείωσαν ότι τηρούν όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν το προηγούμενο έτος.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα πάρει χρόνο για να σκεφτεί και οι άλλες χώρες το σημειώνουν», δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το 2015, με προεξέχουσα η Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ οι επτά ηγέτες δεσμεύτηκαν για την πλήρη απεξάρτηση των οικονομιών τους από τον άνθρακα και τον σταδιακό τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων μέχρι τα τέλη του αιώνα. Η απομάκρυνση της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα δεν αναφέρθηκε στο φετινό έγγραφο, ενώ παρόμοια υπόσχεση που έγινε πριν από δύο χρόνια για τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων, και επαναλήφθηκε πέρυσι στην Ιαπωνία, αφαιρέθηκε επίσης από τη φετινή δήλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here