Αρχική Ενέργεια Εξαγγελίες για μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος έως το 2020

Εξαγγελίες για μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος έως το 2020

0
Διαφήμιση

Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος έως το 2020 μέσω της μείωσης της χρέωσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αλλά του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το οποίο αποτελεί έσοδο του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η μείωση θα προέλθει από την υλοποίηση των διασυνδέσεων που θα εντάξουν τα νησιά (π.χ. Κυκλάδες) στο ηπειρωτικό σύστημα, καθώς το συγκεκριμένο τέλος κυρίως αντισταθμίζει το γεγονός ότι η παραγωγή του ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι πιο κοστοβόρα. Μάλιστα, ανέφερε πως από το 2020, το συγκεκριμένο τέλος μπορεί έως και να μηδενιστεί.

Αν και δεν έκανε καμία αναφορά στον τρόπο περιορισμού του ΕΤΜΕΑΡ, το πιθανότερο είναι πως αυτό θα προέλθει από την απόδοση του τέλους ΑΠΕ που έχει επιβληθεί στους προμηθευτές, το οποίο φαίνεται πως υπερκαλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ειδικού λογαριασμού.

Σε κάθε περίπτωση, όταν αυτές οι μειώσεις υλοποιηθούν, με δεδομένο πως αφορούν τις λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, που είναι ίδιες σε κάθε προμηθευτή ρεύματος, αυτό σημαίνει πως οι ελαφρύνσεις θα αφορούν όλους τους καταναλωτές, είτε είναι πελάτες της ΔΕΗ είτε όχι.

Διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων

Προανήγγειλε τη στήριξη και τη διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων (ΚΟΤ), ώστε να καλυφθούν περισσότερες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, ανακοίνωσε πως θα αναδιαρθρωθούν οι κλίμακες χρέωσης των τιμολογίων, καθώς τον φετινό χειμώνα πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν να ξεπερνούν τις 2.000 kWh ανά τετράμηνο, με συνέπεια για την υπόλοιπη κατανάλωσή τους να καταβάλουν υψηλότερο ποσό.

Διαβάστε ακόμαΑλ. Τσίπρας: Αιχμή του δόρατος η ενέργεια

Διαφήμιση