Αρχική Ανακύκλωση Απόβλητα: Πλάνο επενδύσεων 2 δισ. από το ΕΣΠΑ με ορίζοντα τριετίας

Απόβλητα: Πλάνο επενδύσεων 2 δισ. από το ΕΣΠΑ με ορίζοντα τριετίας

0
Διαφήμιση

Στη δημιουργία μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και διαχείρισης αποβλήτων σε μικρούς οικισμούς αναμένεται να κατευθυνθούν την επόμενη τριετία επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ  καθώς και με αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στον βαρύνοντα ρόλο της κυκλικής οικονομίας, όπως άλλωστε αποφάσισε πρόσφατα και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, και τον συνέδεσε με τα έργα διαχείρισης αποβλήτων που ξεκινούν άμεσα μετά και την ολοκλήρωση του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών.

Ειδικότερα, για τη διαχείριση των επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων τόνισε ότι στόχος είναι να προχωρήσει, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, η δημιουργία υποδομών επεξεργασίας, ανάκτησης, αδρανοποίησης, και διάθεσης, καθώς πέντε ή έξι προβλέπονται ήδη στον σχεδιασμό, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη για μείωση των «ιστορικά» αποθηκευμένων αποβλήτων, καθώς σε σχετικές ενέργειες έχει ήδη προβεί το ΥΠΕΝ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να περάσουμε από την περίοδο των προστίμων, στην εποχή των υποδομών».

Σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η πολιτεία από την πλευρά της προχώρησε στην 31η Δεκεμβρίου στην έγκριση με ΚΥΑ της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως είπε, η σχετική ΚΥΑ δίνει περιθώριο για να επιλεγούν τα καταλληλότερα σενάρια με βάση τον ΕΣΔΑ. Βασικός στόχος, σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι να αρθεί το βάρος της αιρεσιμότητας, να αποφευχθούν τα πρόστιμα για τις χωματερές και να κλείσουν οι ανοιχτές χωματερές. Σε σχέση με την επένδυση, ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι σε διϋπουργικό επίπεδο έχουν κληθεί ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια για βελτιώσεις στο έργο, που θα το κάνουν συμβατό με τον νέο ΕΣΔΑ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here