Αρχική Ενέργεια Υδρογονάνθρακες: Έπεσαν οι υπογραφές με Exxon, Total και Eni στην Κύπρο

Υδρογονάνθρακες: Έπεσαν οι υπογραφές με Exxon, Total και Eni στην Κύπρο

0
Διαφήμιση

Τα συμβόλαια για έρευνες και γεωτρήσεις στα «οικόπεδα» 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ υπέγραψε η Κυπριακής Δημοκρατίας και οι εταιρείες Total και Eni.

Για το τεμάχιο 6 υπέγραψε τα συμβόλαια η κοινοπραξία Total και Eni και για το «οικόπεδο» 8 η εταιρεία ΕΝΙ.

 Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, «συνεχίζει με αμείωτη ένταση να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για διεξοδική εξερεύνηση και αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΝΙ για τη Νότια Ευρώπη, Κάρλο Βίτο Ρούσο, δήλωσε ότι «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι με την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, κάτι το οποίο θα πράξει η εταιρεία το συντομότερο δυνατό».

Η αντιπρόεδρος ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Ελεονόρ Ρόουλεϊ, δήλωσε ότι η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6, εντός του 2018. Αναφερόμενη στο «οικόπεδο»  11, στο οποίο η εταιρεία επιχειρεί ήδη, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση εντός των δύο πρώτων εβδομάδων Ιουλίου.

Την Τετάρτη παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρόμπιν Ντάνιγκαν, της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Αν Ντόχερτι και του πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο Ιμπραΐμ Γιούσεφ Αλ Μαχμούντ έπεσαν σήμερα στο Προεδρικό οι υπογραφές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum για παραχώρηση των δικαιωμάτων του τεμαχίου 10 στην κυπριακή ΑΟΖ. Από κυπριακής πλευράς υπέγραψε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Διαφήμιση