Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις WWF: Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα χέρια των πολιτών

WWF: Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα χέρια των πολιτών

0
Διαφήμιση

Περισσότερες από 140 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη συμμαχούν για να διεκδικήσουν, με τη βοήθεια των πολιτών, την αναγκαία μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρώπης.

Το σύστημα παραγωγής τροφίμων και γεωργίας της Ευρώπης είναι προβληματικό. Καταστρέφει το κλίμα και το περιβάλλον, αφανίζει την άγρια ζωή, βλάπτει τη δημόσια υγεία, ενώ ζημιώνει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και τις αγροτικές κοινότητες.

Η συμμαχία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών οργανώσεων για «Ζωντανή Γη» (Living Land) καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να διεκδικήσουν τη διόρθωση των στρεβλώσεων και αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον της υφιστάμενης ΚΑΠ και να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται μονάχα μια φορά περίπου ανά δεκαετία για τη μεταρρύθμισή της.

Η γεωργία έχει σημαντική επίδραση στο φυσικό τοπίο και την ποιότητα του περιβάλλοντος. Αν και οι αγρότες αντιστοιχούν μόλις στο 4,7% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης, διαχειρίζονται σχεδόν τη μισή χερσαία έκτασή της, ενώ απορροφούν περίπου το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο γρήγορος εκσυγχρονισμός της γεωργίας και η εντατικοποίησή της είχε αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οδήγησε σε υπερπαραγωγή προϊόντων, πτώση τιμών και εξάρτηση των παραγωγών από τις επιδοτήσεις.

Το κόστος στο φυσικό περιβάλλον είναι επίσης δυσβάστακτο, καθώς οδηγεί σε διάβρωση του εδάφους, αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, ρύπανση του νερού και του αέρα, απώλεια βιοποικιλότητας και ταχεία καταστροφή οικοσυστημάτων με αποτέλεσμα να απειλείται η ικανότητά μας να παράγουμε στο μέλλον.

Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ είναι επιτακτικής σημασίας. Για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια παραγωγής τροφίμων στο μέλλον πρέπει να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της αγροτικής πολιτικής σε μία βιώσιμη βάση, με ορθή χρήση των διαθέσιμων πόρων και υπεύθυνη φροντίδα των οικοσυστημάτων.

Δράστε και εσείς λαμβάνοντας μέρος στη δημόσια διαβούλευση με τις προτεινόμενες από τη συμμαχία “Ζωντανή Γη” απαντήσεις

https://www.living-land.org/actnow/

Διαφήμιση