Αρχική Καταστροφές Θανατηφόρος μύκητας εξολοθρεύει όλες τις άγριες σαλαμάνδρες στην Ευρώπη

Θανατηφόρος μύκητας εξολοθρεύει όλες τις άγριες σαλαμάνδρες στην Ευρώπη

0
Διαφήμιση

Όπως ανέφεραν επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature», λειτουργεί σαν μια «απόλυτη καταιγίδα» η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστεί και μπορεί να αποδεκατίσει όλα τα ευάλωτα είδη που ζουν σε άγρια κατάσταση στην ήπειρό μας.

 

Ο εξαιρετικά ανθεκτικός Batrachochytrium salamandrivorans ή Bsal προκαλεί λοίμωξη η οποία οδηγεί στον θάνατο τα ζώα που έχουν φθάσει σε παραγωγική ηλικία και εξαπλώνεται ραγδαία.

Οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση για την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος το οποίο θα παρακολουθεί τις κινήσεις της επιδημίας από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα. Παρ’ όλα αυτά θεωρούν ότι ελάχιστα μπορούν να γίνουν ώστε να προστατευθούν οι σαλαμάνδρες που ζουν σε άγρια κατάσταση.

Για τον λόγο αυτόν προτείνουν τη μεταφορά των ειδών που κινδυνεύουν περισσότερο σε ζωολογικούς κήπους καθώς και τη δημιουργία τραπεζών γονιδίων ώστε να αποτραπεί η εξάλειψή τους.

Ο Bsal εμφανίστηκε το 2014 στην Ολλανδία προκαλώντας την κατάρρευση των εκεί πληθυσμών της λεγόμενης σαλαμάνδρας της φωτιάς και στη συνέχεια ακολούθησαν ξεσπάσματα της λοίμωξης στο Βέλγιο και στη Γερμανία.

Ο μύκητας B. salamandrivorans, ο οποίος πιθανότατα εισήχθη στην Ευρώπη από το εμπόριο κατοικίδιων ζώων, προκαλεί δερματικά έλκη, τρώγοντας αποτελεσματικά το δέρμα του σαλαμάνδρου και καθιστώντας τον ευάλωτο σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.

Οι ερευνητές από πανεπιστήμια του Βελγίου και της Ελβετίας με επικεφαλής την Αν Μαρτέλ από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης μελέτησαν την ταχεία και συνεχιζόμενη κατάρρευση ενός πληθυσμού σαλαμάνδρας της φωτιάς στο Βέλγιο και περιγράφουν στο άρθρο τους για πρώτη φορά τα χαρακτηριστικά του.

Όπως αναφέρουν ο μύκητας παράγει σπόρια που μπορούν να μετακινούνται όπως ο συγγενής του Batrachochytrium dendrobatidis, αλλά επίσης παράγει και σπόρια τα οποία δεν μετακινούνται και είναι πολύ ανθεκτικά.

Παραμένει μολυσματικός όχι μόνο στο νερό και στο έδαφος αλλά επίσης σε ορισμένα άλλα είδη αμφιβίων τα οποία δρουν σαν «δεξαμενές» της λοίμωξης. Επί πλέον οι σαλαμάνδρες που επιζούν δεν αναπτύσσουν αντίσταση στον μύκητα.

Αν και ο Bsal απειλεί αυτή τη στιγμή άμεσα τη Βόρεια Ευρώπη, οι ειδικοί θεωρούν ότι θα αργήσει σχετικά να φθάσει στον ευρωπαϊκό Νότο.

 

 

 

Πηγές: http://www.bbc.com/news/science-environment-39642462 http://www.detroitnews.com/story/tech/science/2017/04/19/fire-salamanders-fungus/100665734/ http://www.foxnews.com/world/2017/04/19/scientists-say-alien-fungus-threatens-european-salamanders.html

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here