Αρχική Επιστήμη Πως αλλάζει ο εγκέφαλος της γυναίκας μετά τη γέννα

Πως αλλάζει ο εγκέφαλος της γυναίκας μετά τη γέννα

0
Διαφήμιση

Μια νέα ισπανική έρευνα υποδεικνύει αλλάζει ο τρόπος σκέψης των νέων μητέρων μετά την εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα προκαλούν μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλο μιας γυναίκας, κάτι που πιθανότατα έχει αναπτυχθεί ως γνώρισμα των ανθρώπων για να βελτιώσει την ικανότητα της μητέρας να προστατεύσει και να γαλουχήσει το παιδί της.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να συγκρίνουν τις δομές του εγκεφάλου 25 γυναικών πριν και μετά την πρώτη εγκυμοσύνη τους. Μετά τον τοκετό, οι γυναίκες εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου επικαλύπτονται με εκείνες που ενεργοποιούνταν, όταν οι μητέρες κοίταγαν εικόνες του δικού της μωρού η κάθε μία.

Οι αλλαγές αφορούν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με λειτουργίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διαχείριση των προκλήσεων της μητρότητας”, δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Erika Barba, σε σχετικό δελτίο τύπου από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποία διαρκούν για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τον τοκετό, είναι πιθανόν να τις βοηθούν να προσαρμοστούν στην μητρότητα, αναφέρουν οι Ισπανοί συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τον επίσης συν-επικεφαλής της μελέτης, Oscar Vilarroya: “Τα ευρήματα δείχνουν μια προσαρμοστική διαδικασία που συνδέεται με τα οφέλη της καλύτερης ανίχνευσης των αναγκών του παιδιού, όπως ο προσδιορισμός της συναισθηματική κατάστασης του νεογέννητου.

Επιπλέον, παρέχουν πρωτοβάθμιες ενδείξεις σχετικά με τη νευρική βάση της μητρότητας, την περιγεννητική ψυχική υγεία και την πλαστικότητα του εγκεφάλου γενικότερα”.

Οι μεταβολές ήταν παρόμοιες ανεξάρτητα αν οι γυναίκες έμειναν έγκυες με φυσικό τρόπο, ή μέσω θεραπειών γονιμότητας

 

 

Πηγές: http://www.uab.cat/web/newsroom/news-detail/pregnancy-leads-to-changes-in-the-mother-s-brain-1345668003610.html?noticiaid=1345716582270 http://www.nature.com/neuro/journal/v20/n2/abs/nn.4458.htmlhttp://www.newsweek.com/pregnant-brain-how-mothers-think-differently-65763

Διαφήμιση