Αρχική Επιστήμη Ποιο είναι το σχέδιο για τα «ενεργειακά νησιά»

Ποιο είναι το σχέδιο για τα «ενεργειακά νησιά»

0
Διαφήμιση

Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του διαχειριστή ελληνικού δικτύου διανομηής ηλεκτρικής ενέργειας για τις υποδομές και τη διαχείριση των ηλεκτρικών συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ι. Μάργαρης,αναφέρθηκε επίσης στο πιλοτικό πρόγραμμα για το «Έξυπνο Νησί» που υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και το οποίο αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση (60-70%) της διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί.

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «Ενεργειακά νησιά» και εν όψει του διεθνούς φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα στην Κρήτη, ο αντιπρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε την ατζέντα της εταιρείας για την προώθηση δράσεων στα ελληνικά νησιά, με κύριους άξονες τις ΑΠΕ, τα έξυπνα δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες, όπως επίσης και τον «χάρτη πορείας» για τις υποδομές των νησιών έως το 2025.

Αξίζει να αναφερθεί ότι νέο ενεργειακό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σκηνικό δημιουργείται στα νησιά του Αιγαίου με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας που επιστρατεύουν οι φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να περιοριστεί η χρήση των πετρελαιοκίνητων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (που επιβαρύνουν τους καταναλωτές και ρυπαίνουν το περιβάλλον), αλλά και να βελτιωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού.

Ο Διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ετοιμάζουν την προκήρυξη διαγωνισμού για το «έξυπνο νησί» στο οποίο θα αναπτυχθούν συστήματα παραγωγής, διαχείρισης και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο πάνω από το 60% των ενεργειακών του αναγκών να καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, «Το Έργο του «Έξυπνου Νησιού» αφορά στο σχεδιασμό των κατάλληλων θεσμικών και τεχνικών υποδομών για την ανάπτυξη και λειτουργία σε ένα ηλεκτρικό σύστημα των ΜΔΝ (Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά), το οποίο θα επιλεγεί ως πιλότος, Σταθμού ΑΠΕ με κατάλληλο σύστημα διαχείρισης ενέργειας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλό ποσοστό διείσδυσης αυτού (μεγαλύτερο από το 60% της ετήσιας ζήτησης)».

Οι επενδύσεις θα αποπληρωθούν από τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής που θα προέλθει από την εφαρμογή των «έξυπνων» τεχνικών ενώ τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν ευρύτερα στην επιλογή των λύσεων που θα εφαρμοστούν για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Το εγχείρημα βρίσκεται στη φάση της επιλογής του νησιού όπου θα δοκιμαστούν οι νέες τεχνολογίες. Θα προτιμηθεί ένα μικρό σε μέγεθος ενεργειακό σύστημα όπου εκτός από συστήματα παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), θα εγκατασταθούν μπαταρίες για την αποθήκευση της ενέργειας ώστε να αξιοποιείται η περίσσεια ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ αλλά και να διασφαλίζεται η ενεργειακή τροφοδοσία του νησιού σε περιόδους που η ανανεώσιμη παραγωγή είναι περιορισμένη.

Επίσης θα εφαρμοστούν σε μικρή κλίμακα λύσεις διαχείρισης της ζήτησης με συμβάσεις διακοψιμότητας που θα προβλέπουν αμοιβή των καταναλωτών για τον περιορισμό της ζήτησης σε ώρες αιχμής ή/και μειωμένης παραγωγής.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση