Αρχική Θεραπείες Οι δίαιτες χωρίς γάλα απειλούν την οστική υγεία των νέων

Οι δίαιτες χωρίς γάλα απειλούν την οστική υγεία των νέων

0
Διαφήμιση

Τα διαιτολόγια αδυνατίσματος που αποκλείουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα απειλούν την οστική υγεία των νέων, προειδοποιεί ένας βρετανικός επιστημονικός οργανισμός.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Εθνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης (NOS) της Βρετανίας ανακάλυψε ότι ένας στους πέντε νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών κόβει ή περιορίζει δραστικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή του για να μην παχύνει.

Η τακτική αυτή όμως έχει ως συνέπεια να μην προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες από τα θρεπτικά συστατικά (κυρίως ασβέστιο και βιταμίνη D) που χρειάζονται για την πρόληψη των καταγμάτων αργότερα στη ζωή.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ενήλικες, οι 239 εκ των οποίων είχαν ηλικία 18-25 ετών και οι 339 είχαν ηλικία 25-35 ετών. Το σχεδόν 70% των νέων ηλικίας 18-35 ετών δήλωσαν ότι κάνουν ή είχαν κάνει πρόσφατα δίαιτα.

Το 20% των νέων ηλικίας 18025 ετών είπαν ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων αδυνατίσματος της επιλογής τους έκοψαν ή στην καλύτερη περίπτωση μείωσαν σημαντικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα, γιαούρτι), ακολουθώντας σε πολλές περιπτώσεις δίαιτες της μόδας ή τις συμβουλές από bloggersή vloggers στο Ίντερνετ.

Παρότι μερικές φορές οι συμβουλές αυτές είναι καλές, συχνά είναι επιζήμιες διότι προτείνουν ιδιαίτερα στερητικά προγράμματα διατροφής.

«Η διατροφή κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής θέτει τα θεμέλια της μελλοντικής υγείας», δήλωσε η δρ Σούζαν Λάναμ-Νιου, καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ και σύμβουλος της NOS.

«Όταν ένας άνθρωπος φτάσει στα 30 του είναι αργά για να αντιστρέψει τη ζημιά που έχει κάνει η κακή διατροφή και οι θρεπτικές ανεπάρκειες, και η ευκαιρία για να αποκτήσει δυνατά οστά έχει πια περάσει».

Η οστική μάζα αναπτύσσεται έως περίπου την ηλικία των 24 ετών γι’ αυτό και είναι άκρως απαραίτητο να καταναλώνουν παιδιά, έφηβοι και νέοι κάθε μέρα επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και να τρώνε κάθε εβδομάδα καλές πηγές ασβεστίου ή/και βιταμίνης D, όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, ορισμένα ψάρια (π.χ. σαρδέλες με το κόκαλο για ασβέστιο και σαρδέλες, σολομός για βιταμίνη D), μπρόκολο κ.λπ.

 

 

Πηγές: http://www.bbc.com/news/health-39557687, http://en.el-balad.com/2330220 tanea http://www.huffingtonpost.co.uk/entry/dairy-free-diet-fad-causing-risk-to-bone-health-charity-warns_uk_58edd8e2e4b0c89f91229ad0 http://www.telegraph.co.uk/news/2017/04/12/clean-eating-ticking-timebomb-puts-young-risk-fractures/

Διαφήμιση