Αρχική Πολιτισμός Μια ιδιότυπη έκθεση: Περπατώντας στη… Θεσσαλονίκη

Μια ιδιότυπη έκθεση: Περπατώντας στη… Θεσσαλονίκη

0
Διαφήμιση

Το εγχείρημα «Walking through … Thessaloniki|Vienna» στοχεύει στο «περπάτημα» σαν τεχνική και μέθοδος αναγνώρισης του περιβάλλοντος… σαν τέχνη εστιάζει στις επενέργειες της κίνησης και τις επιδράσεις της πάνω στον άνθρωπο και στη κοινωνία.

Το `περιπατείν` εκλαμβάνεται εδώ ως σημείο εκκίνησης, το οποίο στρέφεται γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις• ως σημείο περιστροφής αφορά τον χώρο, που ανοίγεται ενδεχομένως προς τον άλλο, την άλλη, τον ξένο ή τη ξένη.

Ως τρόπος κίνησης και μέσο αντίληψης εκφράζει τη δυνατότητα μιας αμοιβαίας σχέσης ανταλλαξιμότητας μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων. Ως δυνατότητα επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης λειτουργεί σαν εμπειρία και μέσο αναγνώρισης, μέσα από την οποία ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τον άλλο αλλά και με τον εαυτό του.

Σαν μέθοδος και ιδιότητα επικεντρώνεται στην πραγματοποίηση, παρουσίαση και ερμηνεία συμβάντων και δεσμεύσεων μέσα στον πολιτικό-οικονομικό χώρο.

Σαν ικανότητα φέρνει τα όντα σε επαφή με τον κόσμο δημιουργώντας έτσι τρόπους αντιμετώπισής του. Γεγονότα, που φαίνονταν ως μη πραγματικά – παρόλο ότι αυτά ήταν ανέκαθεν εδώ -, μεταβάλλονται γίνονται κατανοητά, ορατά και αντιμετωπίσιμα.

Το ερώτημα περί του `ξένου` σε σχέση με μια ‚απροϋπόθετη’ φιλοξενία προεξοφλεί την εμπειρία του περιπατείν• το περιπάτημα σαν πράξη που κλητεύει τον σύνδεσμο μεταξύ του ξένου και της φιλοξενίας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού, τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαϊου.

Διαφήμιση