Αρχική Επιχειρείν Εξελίξεις και ανησυχίες στη γερμανική οικονομία

Εξελίξεις και ανησυχίες στη γερμανική οικονομία

0
Διαφήμιση

Τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, στο φόντο προσπαθειών, διεθνώς, για ξεπέρασμα της κρίσης και ανάκαμψη, αποτυπώνει Ενημερωτικό Δελτίο που απέστειλε στα κεντρικά του ΥΠΕΞ, στην Αθήνα, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το α’ τρίμηνο φέτος.

Οπως αναφέρει, ο ρυθμός μεταβολής του γερμανικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2016 στο επίπεδο του 1,9% έναντι 1,7%. το 2015. «Η ανάπτυξη βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην ισχυρή εσωτερική ζήτηση, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, τη βοήθεια του χαμηλού πληθωρισμού, αλλά και της ροπής προς ιδιωτική κατανάλωση, λόγω των σχεδόν μηδενικών καταθετικών επιτοκίων που αποτέλεσαν αντικίνητρο στην αποταμίευση, όσο και στον δημόσιο, όπου η αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού έπαιξε σημαντικό ρόλο· και, τέλος, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών.

Το εξωτερικό εμπόριο, αντίθετα, είχε αρνητική συμβολή 0,1%, στη σύνθεση του γερμανικού ΑΕΠ το 2016, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές. Κύρια αιτία θεωρείται η πτώση της ζήτησης από τις ΗΠΑ, αλλά και η γενικότερη επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου, παράμετροι, οι οποίες με τη σειρά τους συνετέλεσαν στη μείωση των επενδύσεων σε εξοπλισμό από τις επιχειρήσεις, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά στην πορεία της οικονομίας το 2017».

Προσθέτει, ωστόσο, στο φόντο και κλιμακούμενων ανταγωνισμών, ότι «Ικανοποιητική θεωρείται η επίδοση της γερμανικής οικονομίας το 2016 συγκρινόμενη διεθνώς, καθότι το 1,9% την κατατάσσει επάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο τόσο της ΕΕ-28, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,8%, όσο και της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται στο 1,7% (προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Ταυτόχρονα, η γερμανική οικονομία ξεπέρασε σε ρυθμούς και την αμερικανική, όπου η ανάπτυξη περιορίστηκε από το 2,6% το 2015 σε 1,7% (εκτίμηση) το 2016. Οι ρυθμοί  ανάπτυξης των οικονομικών Κίνας, Ιαπωνίας και Ρωσίας το 2016 υπολογίζονται αντίστοιχα σε 6,6% (2015: 6,9%), 0,7% (2015: 0,5%) και -1,0% (2015: -3,7%)».

Σε ό,τι αφορά την Απασχόληση, στο Δελτίο σημειώνεται ότι το 2016 ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 429.000 ή κατά 1,0% σε σχέση με το 2015, προσεγγίζοντας τους 43,5 εκατ. απασχολούμενους.

Οτι «κατ’ αντιστοιχία με την αύξηση του συνολικού αριθμού απασχολουμένων, περαιτέρω αποκλιμάκωση το 2016 παρουσίασε και η ανεργία στην Γερμανία, η οποία μειωθείσα κατά 160 χιλ. ως προς το 2015, υποχώρησε στο 4,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και επιτυγχάνοντας τοιουτοτρόπως σχεδόν επίπεδα ανεργίας τριβής» (1,8 εκατ. άνεργοι το 2016).Τονίζει όμως ότι «το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων (ήτοι >12 μήνες χωρίς εργασία) επί του συνολικού αριθμού των ανέργων στη χώρα, το οποίο ανήρχετο σε 42% περίπου ή 744 χιλ. άτομα (…) θεωρείται ανησυχητικά υψηλό».

Στην ενότητα «Οικονομικές Προβλέψεις για τo 2017», το δελτίο αναφέρει: «Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συγκλίνουν στο γεγονός, ότι η γερμανική οικονομία 0α διατηρήσει τη δυναμική της πορεία και το 2017, προβλέποντας ωστόσο επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Η Γερμανική Στατιστική Αρχή συνέκρινε τις προβλέψεις σειράς Διεθνών Οργανισμών και Οικονομικών Ινστιτούτων, σχετικά με τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας για το 2017, οι οποίες κυμαίνονται από 1,1% έως 1,7%, με τον “εμπειρικό” μέσο όρο των προβλέψεων αυτών να κινείται περί το 1,4%».

«Ως βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας θεωρείται η απίσχνανση της εσωτερικής ζήτησης: η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα συμπιεστεί από πληθωριστικά φαινόμενα (τον Φεβρουάριο 2017 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανήλθε σε 2,2%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 4,5 χρόνια), λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών ενέργειας (7,2%) και τροφίμων (4,4%), ενώ στην επιβράδυνση της δημόσιας δαπάνης αναμένεται να συμβάλει η μείωση των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία και η σταδιακή απομείωση του κόστους φιλοξενίας και ενσωμάτωσης των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία».

«Παράλληλα, η ασθενική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ-28 γενικότερα, που αποτελούν τις βασικότερες αγορές διάθεσης των γερμανικών προϊόντων, σε συνδυασμό βέβαια με το BREXIT και τις -έως σήμερα- αστάθμητες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις υπόλοιπες οικονομίες των Κ-Μ της EE, αλλά και η έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων, στον απόηχο της εκλογής Trump στην Προεδρία των ΗΠΑ, αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στον γερμανικό εξαγωγικό τομέα και παρά τις γενικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τη θετική συμβολή του Εξαγωγικού Εμπορίου στην άνοδο του γερμανικού ΑΕΠ».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here