Αρχική Επιστήμη Αγαπάτε τη σοκολάτα, τα αλμυρά, τα λαχανικά; Τα γονίδιά σας φταίνε!

Αγαπάτε τη σοκολάτα, τα αλμυρά, τα λαχανικά; Τα γονίδιά σας φταίνε!

0
Διαφήμιση

Η τάση σας να απολαύσετε σοκολάτα, να ρίξετε πολύ αλάτι στο φαγητό ή να τρώτε veggies μπορεί να συνδέεται με ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 800 ενήλικες, βρήκε συνδέσεις μεταξύ διαφόρων γονιδιακών μεταλλάξεων και των ανθρώπων που τους αρέσουν και αντιπαθούν συγκεκριμένα τρόφιμα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης παρουσίασαν στοιχεία στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο, σύμφωνα με τα οποία αρκετά γονίδια σχετίζονται με τις αρέσκειες και απαρέσκειες των ανθρώπων στο φαγητό.

Οι γονιδιακές μεταλλάξεις είναι ήδη γνωστές τους επιστήμονες, και μάλιστα μια σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, ενώ άλλες παίζουν ρόλο στην ρύθμιση των ορμονών.

«Πάντως, η απέχθεια των περισσοτέρων ατόμων στο μπρόκολο δεν καθορίστηκε γενετικά και ίσως να αποδίδεται στον τρόπο μαγειρέματος του», έσπευσαν να τονίσουν.

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν εστιάσει στις γευστικές προτιμήσεις των ανθρώπων για συγκεκριμένα είδη διατροφής και στο DNA τους, τώρα οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία αναζητώντας γονίδια που σχετίζονται με τους γευστικούς υποδοχείς.

Για να το πετύχουν ανέλυσαν μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια μαζί με τις αυτό-αναφερόμενες διατροφικές συνήθειες 818 ενηλίκων αμερικανών, καυκάσιας καταγωγής.

Έτσι εντόπισαν σχέση μεταξύ αρκετών γονιδίων και διατροφικών προτιμήσεων. Μεταλλάξεις στο γονίδιο FTO, που σχετίζεται με την παχυσαρκία, συνδέθηκαν με την προτίμηση για λαχανικά και φυτικές ίνες.

«Ίσως το γονίδιο FTO να επηρεάζει τόσο τον κίνδυνο παχυσαρκίας όσο και την επιθυμία του ανθρώπου να τρώει λαχανικά. Και αυτό γιατί η μετάλλαξη που επηρεάζει τη μια τάση βρίσκεται εντός του γονιδίου σε διαφορετική θέση από τη μετάλλαξη που επηρεάζει την άλλη τάση», εξηγεί η ερευνήτρια.

Επίσης, το γονίδιο SLC6A2 που βοηθά στη ρύθμιση ορμονών, όπως η βορεπινεφρίνη, συνδέθηκε με την κατανάλωση λιπαρών.

Ακόμα μεταλλάξεις στο γονίδιο που ρυθμίζει την οξυτοκίνη, τη λεγόμενη και ορμόνη της αγάπης διότι σχετίζεται με τη διάθεση, τη σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού και άλλες συμπεριφορές, συσχετίστηκε με την αγάπη για την σοκολάτα, καθώς και με το αυξημένο σωματικό βάρος.

«Η οξυτοκίνη ενισχύει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Και τα χαμηλά επίπεδά της ίσως πυροδοτούν την ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτα, ως έναν έμμεσο τρόπο για ανταμοιβή», σχολιάζει η δρ Μπερτσιάνο.

Σπεύδει, πάντως, να σημειώσει ότι η διατροφή είναι κάτι περισσότερο από γονιδιακές επιρροές. Έχει να κάνει και με οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους.

 

 

 

Πηγές: https://consumer.healthday.com/vitamins-and-nutrition-information-27/food-and-nutrition-news-316/love-chocolate-potato-chips-your-genes-might-be-to-blame-721932.htmlhttp://health.usnews.com/health-care/articles/2017-04-23/love-chocolate-potato-chips-your-genes-might-be-to-blame http://indianexpress.com/article/lifestyle/health/your-dna-is-responsible-for-your-craving-for-chocolate-and-other-junk-food-scientists-say-4626584/ http://www.medicalnewstoday.com/articles/317049.php tovima

Διαφήμιση