Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Το ζεστό μπάνιο καίει θερμίδες όσο ένα 30λεπτο περπάτημα!

Το ζεστό μπάνιο καίει θερμίδες όσο ένα 30λεπτο περπάτημα!

0
Διαφήμιση

Το ζεστό νερό επιδρά ευεργετικά στο σώμα, παρέχοντας οφέλη αντίστοιχα με αυτά της γυμναστικής και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τον Δρ. Στιβ Φώκνερ από το Πανεπιστήμιο Λάφμπορο της Αγγλίας!

Η διαδικασία μέσω της οποίας μας ωφελεί το αφρόλουτρο ονομάζεται «παθητική θέρμανση» (passive heating), σε αντιδιαστολή με την «ενεργητική θέρμανση» που προκύπτει όταν ζεσταινόμαστε και ιδρώνουμε με το τρέξιμο, το ποδήλατο και άλλες μορφές άσκησης.

Στο πλαίσιο σχετικών δοκιμών, ο Φώκνερ και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση του ζεστού μπάνιου στα επίπεδα του σακχάρου και στον ρυθμό καύσης θερμίδων.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 14 άνδρες, εκ των οποίων οι μισοί έκαναν για μία ώρα ζεστό αφρόλουτρο (σε θερμοκρασία 40°C) και οι άλλοι μισοί μία ώρα ποδήλατο. Οι δύο δραστηριότητες είχαν ως στόχο να ανέβει η μέση θερμοκρασία του σώματος κατά 1°C σε διάστημα μίας ώρας.

Οι ερευνητές μέτρησαν πόσες θερμίδες έκαψαν οι άνδρες, καθώς και ποια ήταν τα επίπεδα του σακχάρου τους για 24 ώρες μετά τη συνεδρία.

Όπως ήταν φυσικό, οι καύσεις ήταν μεγαλύτερες χάρη στην ποδηλασία, ωστόσο οι καύσεις που προέκυψαν από το ζεστό μπάνιο δεν ήταν καθόλου αμελητέες –έφταναν περίπου τις 130, αριθμός που αντιστοιχεί σε έναν περίπατο μισής ώρας!

Όσο για τα επίπεδα του σακχάρου, παρατηρήθηκε σε γενικές γραμμές παρόμοια ανταπόκριση του οργανισμού των συμμετεχόντων και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο η ανώτατη τιμή σακχάρου μετά από ένα γεύμα ήταν περίπου 10% χαμηλότερη στους συμμετέχοντες που έκαναν το ζεστό μπάνιο σε σύγκριση με αυτούς που γυμνάστηκαν.

Τέλος, η «παθητική θέρμανση» φάνηκε να προωθεί την καταστολή της φλεγμονής, η οποία, όταν είναι χρόνια, συμβάλλει σε ποικίλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Και αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι η παθητική θέρμανση θα μπορούσε να έχει πολύ σαφή οφέλη για την υγεία.

Μια φινλανδική εφημερίδα πρότεινε το 2015 πως η συχνή χρήση της σάουνας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες, πρόταση που αργότερα ενισχύθηκε περαιτέρω από το Πανεπιστήμιο του Oregan που δημοσίευσε μια μελέτη που έδειχνε ότι η τακτική χρήση καυτών λουτρών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

 

 

Πηγές: http://metro.co.uk/2017/03/28/researchers-are-claiming-that-having-a-hot-bath-may-burn-as-many-calories-as-exercise-6538247/ http://www.irishnews.com/magazine/science/2017/03/28/news/it-looks-like-taking-a-bath-has-more-benefits-than-just-major-relaxation-980098/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here