Αρχική Υγεία - Διατροφή Προστασία από τον επιθετικό καρκίνο του μαστού προσφέρουν καρύδια και φρούτα

Προστασία από τον επιθετικό καρκίνο του μαστού προσφέρουν καρύδια και φρούτα

0
Διαφήμιση

Οι γυναίκες που τρώνε συστηματικά καρύδια, φρούτα και ψάρια μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες αναπτύξεως μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσες ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής δίνοντας έμφαση στα προαναφερθέντα τρόφιμα, έχουν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων (ER-).

Ο καρκίνος αυτός κατά κανόνα εκδηλώνεται μετά την εμμηνόπαυση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορμονοθεραπεία.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Πιέτ βαν τε Μπραντ, καθηγητή στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία, σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνήθως έχει χειρότερη πρόγνωση απ’ ό,τι οι μορφές με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου (ICJ), τα νέα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση στοιχείων από 2.321 εθελόντριες με καρκίνο του μαστού ηλικίας 55-69 ετών και 1.665 υγιείς συνομήλικές τους, τις οποίες παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί μία 20ετία.

Όσες ακολουθούσαν πιο στενά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, σε σύγκριση με όσες τηρούσαν λιγότερο απ’ όλες τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής.

Η μεσογειακή διατροφή ουσιαστικά συνιστά να αποτελείται το καθημερινό διαιτολόγιο κυρίως από ανεπεξέργαστα, φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, και από ψάρια και πουλερικά, ενώ τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα γλυκά πρέπει να καταναλώνονται σποραδικά, ει δυνατόν κάθε 15 μέρες ή σπανιότερα.

Από τα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, την ισχυρότερη προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου φάνηκε να ασκεί η συστηματική κατανάλωση καρυδιών, και ακολούθως τα πολλά φρούτα και ψάρια.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλες οι γυναίκες ακολουθούσαν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, θα μπορούσε να αποφεύγεται ετησίως το σχεδόν ένα τρίτο (το 32,4%) των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, καθώς και το 2,3% των κρουσμάτων απ’ όλες τις μορφές καρκίνου.

Αν και το γενικό ποσοστό μοιάζει μικρό, για τη χώρα μας ισοδυναμεί με 122 κρούσματα καρκίνου του μαστού λιγότερα κάθε χρόνο, δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 4.900 ετησίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι 1,7 εκατομμύρια γυναίκες εκδηλώνουν κάθε χρόνο καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) που χρηματοδότησε τη νέα μελέτη.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 25% των κρουσμάτων όλων των μορφών καρκίνου στις γυναίκες.

 

 

Πηγή: http://www.economywatch.gr/mediterranean-diet-also-protects-against-breast-cancer-study-shows/ tanea http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.30654/full

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here