Αρχική Περιβάλλον Περιβάλλον: Στις 28 Απριλίου η νέα περίοδος των έργων του προγράμματος LIFE

Περιβάλλον: Στις 28 Απριλίου η νέα περίοδος των έργων του προγράμματος LIFE

0
Διαφήμιση

Στις 28 Απριλίου αρχίζει η νέα περίοδος υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος συγχρηματοδοτούμενων έργων για το περιβάλλον LIFE, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη 28 έργα με προϋπολογισμό στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες για το περιβάλλον παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο κτήριο του Πράσινου Ταμείου στην Αθήνα.

Όπως έγινε γνωστό, για την υποστήριξη του προγράμματος και των ενδιαφερομένων, δημιουργήθηκε ελληνική Task Force από εμπειρογνώμονες.

Ρόλος της ελληνικής task force είναι η οικοδόμηση υποστήριξης σε σχέση με έργα που αφορούν τη φύση και τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα LIFE αποτελεί εδώ και δύο δεκαετίες το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και στόχος του είναι να συμβάλλει στην εφαρμογή, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής και νομοθεσίας, μέσω της συγχρηματοδότησης έργων με προστιθέμενη αξία για την Ευρώπη.

Στο πρόγραμμα LIFE έχουν καθιερωθεί δύο υπό – προγράμματα για την περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3,46 δισ. ευρώ.

Στα παραδοσιακά έργα LIFE συμμετέχουν δημόσιοι φορείς, ΜΚΟ και ΜΜΕ, με μέσο προϋπολογισμό τα 1,5 – 2,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από την ΕΕ κατά 60%.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Πράσινου Ταμείου και συντονιστής του GRLTF, Γιώργος Πρωτόπαππας, το Πράσινο Ταμείο υποστηρίζει την Life task force, ενώ έκανε γνωστό ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να μοχλεύσει περί τα 60-80 εκατομμύρια κατ’ έτος για συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), δήλωσε ότι «η έναρξη συστηματικής ενημέρωσης των φορέων που συμμετέχουν στα προγράμματα και τις δράσεις είναι σημαντική». Όπως είπε, «οι καλές πρακτικές χρειάζεται να αναδειχθούν, προκειμένου να αποτελέσουν κίνητρο και για άλλους φορείς, για να συμμετέχουν και να δράσουν». Επεσήμανε δε, ότι η χώρα είναι από τις «καθυστερημένες» στην προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας επίσης τα πρόστιμα εξαιτίας τις ολιγωρίας που έχει παρουσιαστεί στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Η εμπειρογνώμονας επικοινωνίας για το περιβάλλον, Κέλλη Κολιγιώργα, ανέπτυξε το ρόλο της ελληνικής Life Task Force, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία μίας διαδικτυακής πλατφόρμας για τη σύνταξη προτάσεων και τη δυνατότητα αναζήτησης εταίρων.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Greek LIFE Task Force για το 2017 ανέλυσε ο εμπειρογνώμονας περιβάλλοντος, Δημήτρης Χωματίδης. Μάλιστα, ανακοίνωσε την έναρξη περιοδείας ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθούν και να υποστηριχθούν οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here