Αρχική Πολιτισμός Open House Athens: Η γιορτή της αρχιτεκτονικής κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο

Open House Athens: Η γιορτή της αρχιτεκτονικής κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο

0
Διαφήμιση

Τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν σε περισσότερα από 100 κτήρια και χώρους θα έχουν το Σαββατοκύριακο οι συμμετέχοντες στο ανανεωμένο πρόγραμμα του OPEN HOUSE ATHENS 2017.

Επιπλέον μια σειρά από παράλληλες δράσεις, υπόσχονται να γνωρίσουν σε ακόμα ευρύτερο κοινό την αρχιτεκτονική της πόλης, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.

Όπως για παράδειγμα, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται φέτος για τους μικρούς φίλους του OPEN HOUSE, σε συνεργασία με τους Κid A workshop (πληροφορίες στο http://www.openhouseathens.gr/draseis/open-school/) ή το OPEN BIKE, που προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας (πληροφορίες στο http://www.openhouseathens.gr/draseis/open-bike/).

Κι αν τα παραπάνω χρειάζονται κρατήσεις λόγω περιορισμένων θέσεων, η κύρια δράση της γιορτής, το OPEN TOURS 01-02/04, που αφορά τις αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις, είναι ελεύθερη για όλους. Συνολικά 89 οικοδομήματα και χώροι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, από δημόσια κτίρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες και χώροι εκπαίδευσης ως γραφεία, ξενοδοχεία, θέατρα, εκκλησίες και μουσεία, συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 450 εθελοντές επιστρατεύονται για να ξεναγήσουν τους ενδιαφερόμενους.

Μια «επίσκεψη» στην ιστοσελίδα http://www.openhouseathens.gr/buildings/open-tours-2017 δίνει όλες τις πληροφορίες για τα κτίρια που ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, το πρώην Καπνεργοστάσιο Παπαστράτος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Σχολικό Συγκρότημα Αγίου Δημητρίου (αρχιτέκτονας Τ. Ζενέτος), η Νέα Βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, το Δημαρχείο Αθηνών, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Ρομάντσο, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ και πάρα πολλά άλλα.

Αν και οι θέσεις έχουν συμπληρωθεί, αξίζει να σημειωθεί μια ξεχωριστή δράση του προγράμματος, που διεξάγεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου. Δυο σημαντικά κτίρια πρεσβειών, της Νορβηγίας και των ΗΠΑ, ανοίγουν τις πόρτες τους σε επίτιμους προσκεκλημένους του OPEN HOUSE, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τις χώρες που βρίσκονται πίσω από αυτές, μέσω ειδικών παρουσιάσεων από αρχιτέκτονες και το προσωπικό των πρεσβειών. Ένα πρόγραμμα που αξίζει να εμπλουτιστεί και με άλλα κτίρια πρεσβειών στο μέλλον.

Άλλες δράσεις του προγράμματος είναι:

OPEN PHOTO 31/3-9/4. Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που καθιερώθηκε ήδη από το πρώτο OPEN HOUSE Athens, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι “FRAME YOUR VIEW”. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό ανεβάζοντας από δημόσιο προφίλ στο instagram φωτογραφίες που τράβηξαν κατά τη διάρκεια του OPEN HOUSE Athens 2017, γράφοντας #sias_oha2017. Οι φωτογραφίες που θα αποδώσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα του διαγωνισμού, μέσα από το πρίσμα του OPEN HOUSE Athens, θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm. Περισσότερες πληροφορίες http://www.openhouseathens.gr/draseis/sony-open-photo/

MADE IN ATHENS powered by jamjar.gr 31/3-02/04. Με την παράλληλη αυτή δράση οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις σε δημιουργικούς χώρους παραγωγής της πόλης. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Στο πρόγραμμα του MADE in Athens powered by jamjar.gr συμμετέχουν φέτος 20 δημιουργοί και χώροι παραγωγής. Περισσότερες πληροφορίες http://www.openhouseathens.gr/draseis/made-in-athens/

OPEN YOUR PORTFOLIO έως 02/04. Η Σχολή Βακαλό Art & Design, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του OPEN HOUSE Athens 2017, διεξάγει διαγωνισμό υποβολής πορτφόλιο με βραβείο μια υποτροφία για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου (ΜΑ Architectural Design). Αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 και θα απονεμηθεί στο άτομο που θα πρωτεύσει σε διαγωνισμό με θέμα “συνολικό πορτφόλιο”. Περισσότερες πληροφορίες http://www.openhouseathens.gr/draseis/diagwnismos-vakalo/

Papastratos OPEN VOTE 01-07/04. Ο κόσμος φέτος θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει, μέσω της ιστοσελίδας του Open House Athens, το κτίριο που του άρεσε περισσότερο ώστε να αναδείξει το αγαπημένο κτίριο του κοινού για το OPEN HOUSE Athens 2017. Περισσότερες πληροφορίες http://www.openhouseathens.gr/draseis/open-vote/

Time to close Party 02/04. Η αυλαία του OPEN HOUSE Athens 2017 κλείνει με ένα πάρτι, όπου καλεσμένοι είναι όλοι οι επισκέπτες, εθελοντές, συμμετέχοντες και υποστηρικτές του OPEN HOUSE. Την Κυριακή 2/4 μετά τις 9 μμ. στο 48 Urban Garden, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι.

Η δράση Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και ως σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 35 πόλεις ανά την υφήλιο. Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Διαφήμιση