Αρχική Καταστροφές Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα προκαλείται από την τήξη των πάγων!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα προκαλείται από την τήξη των πάγων!

0
Διαφήμιση

Η τήξη των θαλάσσιων πάγων του Αρκτικού Ωκεανού και η πιο έντονη χιονόπτωση στη Σιβηρία ήταν υπεύθυνες για τις συνθήκες που προκάλεσαν το ιδιαίτερα έντονο επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο και τις πεδιάδες της ανατολικής Κίνας τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι εκπομπές από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξατμίσεις αυτοκινήτων και υψικαμίνους εργοστασίων συνεισέφεραν επίσης στην εκδήλωση του σοβαρού επεισοδίου, που διήρκεσε ένα μήνα.

O κύριος υπεύθυνος φαίνεται τώρα να είναι η αλλαγή του κλίματος που μετατόπισε τους χειμερινούς μουσώνες της Κίνας, ώστε να παγιδεύουν μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια αιθάλης και σκόνης πάνω από τις μεγαλύτερες πόλεις και βιομηχανικά κέντρα της χώρας.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς η Αρκτική συνεχίζεται να θερμαίνεται και τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη σημειώνουν επιπλέον χιονόπτωση.

«Οι εκπομπές στην Κίνα μειώνονται κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αλλά η αιθαλομίχλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν βελτιώνεται», δήλωσε ο Γιουχάνγκ Γουάνγκ, καθηγητής Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο Τζόρτζια Τεκ στις ΗΠΑ, επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύ γρήγορη αλλαγή στις υψηλές πολικές περιοχές όπου ο θαλάσσιος πάγος μειώνεται και η χιονόπτωση αυξάνεται. Αυτή η διαταραχή κρατά τον κρύο αέρα μακριά από το ανατολικό τμήμα της Κίνας, όπου θα ‘καθάριζε’ τη ρύπανση του αέρα», πρόσθεσε.

Ο Γουάνγκ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και μετρήσεις ορατότητας και διαπίστωσαν ότι η μείωση των θαλάσσιων πάγων και η αύξηση των χιονοπτώσεων έχει μετακινήσει τους χειμερινούς μουσώνες της ανατολικής Ασίας προς τα ανατολικά, μειώνοντας τις ταχύτητες του ανέμου και δημιουργώντας μια στάσιμη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Οι ίδιοι παράγοντες προκάλεσαν τα επεισόδια του φετινού χειμώνα.

«Παρά τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών, πιστεύουμε ότι η αιθαλομίχλη θα συνεχίσει κατά πάσα πιθανότητα στο εγγύς μέλλον. Οι εκπομπές δεν είναι πλέον ο μόνος παράγοντας για αυτές τις συνθήκες», κατέληξε ο Γουάνγκ.

Το διακύβευμα είναι υψηλό: το Πεκίνο θα φιλοξενήσει το 2022 τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια επανάληψη της χειμωνιάτικης αιθαλομίχλης του 2013 θα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι το νέφος κατά τη διάρκεια του 2008 το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Ο Γιουχάνγκ Γουάνγκ σημείωσε ότι η παραπάνω κατάσταση δίνει στην Κίνα ένα κίνητρο όχι μόνο να παρακολοουθήσει τις μειώσεις των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων, αλλά και να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. “Η έρευνά μας δείχνει ότι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα βοηθήσει με το πρόβλημα της χειμωνιάτικης αιθαλομίχλης.

 

 

Πηγές: http://www.climatechangenews.com/2017/03/23/melting-arctic-worsens-beijings-pollution-haze-study-finds/ http://www.dailymail.co.uk/news/peoplesdaily/article-4320024/China-s-air-pollution-caused-melting-ice-caps.html http://www.scmp.com/news/china/society/article/2079514/chinas-airpocalypse-product-climate-change-not-just-pollution

Διαφήμιση