Αρχική Περιβάλλον Καθαρή ενέργεια και «πράσινο φόρο» ζητεί η Exxon Mobil Corp. από τον...

Καθαρή ενέργεια και «πράσινο φόρο» ζητεί η Exxon Mobil Corp. από τον Τραμπ

0
Διαφήμιση

του Κίμωνα Τρουπή

Νέα δεδομένα στην περιβαλλοντική πολιτική του Τραμπ φέρνει το αίτημα της Exxon Mobil  να επιβληθεί στον πετρελαϊκό κλάδο ένας «φόρος άνθρακα», που θα αποθαρρύνει τη χρήση ρυπογόνων ουσιών.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο τέως Πρόεδρος της Exxon Mobil Ρεξ Τίλερσον διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών από τον Ντόλαντ Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να χαλαρώσει το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που είχε επιβληθεί από τον Ομπάμα στους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να προστατευθεί η ποιότητα του αέρα και των υδάτων.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο νέος υπουργός Εξωτερικών ως Πρόεδρος της Exxon Mobil, είχε κάνει πρόταση να επιβληθεί «πράσινος φόρος» κάτι που μάλλον θα εξακολουθήσει και ως υπουργός του Τραμπ.

Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε και το νέο αφεντικό της Exxon Mobil Ντάρεν Γουντς, που διαδέχθηκε τον Τίλερσον. Ο Γουντς σε ανάρτησή του στο μπλογκ της Exxon Mobil Corp.  επισημαίνει «ένας ταμιακά ουδέτερος φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα συνέβαλλε στην αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και δεν θα επιβάρυνε την οικονομία, ενώ θα παρείχε κίνητρα στις αγορές για να αναπτύξουν στο μέλλον νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας».  

Τα τελευταία χρόνια η Exxon Mobil έχει προκαλέσει τεράστιες οικολογικές καταστροφές και για το λόγο αυτό επένδυσε 7 δις δολάρια για την ανάπτυξη αντιρρυπαντικών τεχνολογιών και σήμερα εμφανίζεται σαφώς πιο ευαίσθητη για τον πλανήτη από τον νέο πλανητάρχη και ζητάει να φορολογηθεί για τη ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για τη  φορολόγηση θα είναι ένας «ταμειακά ουδέτερος» φόρος με ισοδύναμα για να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως και να έχει,  το αισιόδοξο είναι πως ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός  κάνει μια «πετρελαϊκή ρελάνς» στην προκλητκή περιβαλλοντική πολιτική του Τραμπ!..

Διαφήμιση