Αρχική Ανακύκλωση Ένταση στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

Ένταση στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

0
Διαφήμιση

Ένταση επικράτησε στην είσοδο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί συγκεντρώθηκαν κάτοικοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, που αντιτίθενται στη λειτουργία του.

Οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στον χώρο του ΣΜΑ, όπου επρόκειτο να γίνουν τα εγκαίνια από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Πολλοί επίσημοι καλεσμένοι, όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Μητροπολίτης Άνθιμος και ο Σταύρος Καλαφάτης, δεν μπόρεσαν στην αρχή να πλησιάσουν το σημείο, για να κατευθυνθούν στο χώρο εγκαινίων. Τελικά, οι επίσημοι, εισήλθαν πεζή στο χώρο εγκαινίων από παράπλευρη είσοδο.

«Υπάρχει μια δημόσια δέσμευση ότι το έργο αυτό, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Ευκαρπίας, δεν έχει καμία σχέση με το Τιτάν και με τη διαχείριση απορριμμάτων ή οποιαδήποτε διαχείριση απορριμμάτων στον Τιτάνα. Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε ένα κιλό απορριμμάτων να αποθηκεύεται στον ΣΜΑ Ευκαρπίας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση από τον ΣΜΑ Ευκαρπίας να υπάρχει σύνδεση με τον Τιτάνα» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠεριβάλλοντοςΣωκράτης Φάμελλος.

«Το έργο θα έχει τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο»

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο, που παραδίδεται με μεγάλη καθυστέρηση και θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων κατά 60%. «Η Θεσσαλονίκη εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχε τον ΣΜΑ ανατολικού τομέα και το έργο αυτό συμπληρώνει τις υποδομές μεταφόρτωσης στον δυτικό τομέα, ώστε να μην υπολείπεται η δυτική Θεσσαλονίκη» είπε και πρόσθεσε: «Το έργο αυτό θα έχει τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο και ταυτόχρονα θα υπάρξει γύρω από το ΣΜΑ μια περιβαλλοντική υποδομή, ένα περιβαλλοντικό πάρκο που θα βελτιώσει τις συνθήκες στην περιοχή».

Ειδικότερα, τόνισε ότι σχετική πρόταση προβλέπει «να υπάρχει επιτροπή κοινωνικού ελέγχου της λειτουργίας του ΣΜΑ και αυτό μπορεί να γίνει και έξω από τα δημοκρατικά όργανα του φορέα, με μια επιτροπή, που εκτός από τους αυτοδιοικητικούς που είναι στην Εκτελεστική Επιτροπή και το ΔΣ, μπορεί να έχει τοπική εκπροσώπηση».

Παράλληλα σημείωσε, ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση και από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά της περιφέρειας, για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού ελέγχου.

Με αφορμή τις αντιδράσεις των κατοίκων σημείωσε, ότι ο ΣΜΑ δεν πολλαπλασιάζει αλλά μειώνει τα δρομολόγια, δεν δημιουργεί ρύπανση, δεν προβλέπεται πουθενά παραμονή απορριμμάτων σε αυτόν τον σταθμό και δεν έχει καμία σχέση με τον Τιτάνα. Για τις επισημάνσεις πολιτών περί φαραωνικού έργου, είπε: «Το έργο αυτό, που ήταν υπερδιαστασιολογημένο, έχει ήδη από την άδειά του μειώσει τη δυναμικότητά του κατά 40%». Υπογράμμισε ακόμη, ότι το έργο έχει την καλύτερη τεχνολογία αντιρύπανσης, ώστε να μην υπάρχει καμία επίπτωση στο περιβάλλον και αναγνώρισε ότι στο νομό Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια υπήρξαν καθυστερήσεις «στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των φορέων έναντι των πολιτών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

Συμφωνήθηκε η εκπόνηση μελετών ηχορύπανσης και κατασκευής ηχοπετασμάτων

«Από την πλευρά της πολιτείας και εμείς οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια βελτίωση του κλίματος συζήτησης. Και είναι συγκεκριμένα τα μέτρα που έχουν ήδη προετοιμαστεί. Σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού, ήδη έχουμε συμφωνήσει για την εκπόνηση μελέτης ηχορύπανσης και μελέτης κατασκευής ηχοπετασμάτων στα όρια της περιοχής της Ευκαρπίας, ώστε να μην υπάρχει επίπτωση, όχι από το σταθμό μεταφόρτωσης, αλλά από το υφιστάμενο, έτσι κι αλλιώς, κυκλοφοριακό φορτίο της περιφερειακής οδού, γιατί είναι κάτι που η περιοχή όφειλε να το συζητήσει. Ήδη, έχει αδειοδοτηθεί το έργο της αποκατάστασης των εκμεταλλεύσεων του Τιτάνα στην περιοχή της περιφερειακής οδού, ολοκληρώνεται το ένα τμήμα και υπάρχει μια συζήτηση με τον Τιτάν για την μεταφορά αδρανών αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων για να μπορέσει να γίνει η αποκατάσταση και του άλλου μετώπου, ανεβαίνοντας από το Παπαγεωργίου δεξιά. Προχωρά και ένα παράλληλο λοιπόν μέτωπο παρεμβάσεων, ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος στην περιοχή» πρόσθεσε.

Πρόστιμα μέχρι και 70 εκατ. ευρώ για την ανεξέλεγκτη διαχείριση απορριμμάτων

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας βαρύνεται ακόμη και σήμερα με υψηλά πρόστιμα ανεξέλεγκτης διαχείρισης των απορριμμάτων, που φτάνουν μέχρι και τα 70 εκατ. ευρώ σε μια περίοδο δημοσιονομικού ελλείμματος και κρίσης. Τόνισε ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία των αλλαγών μέσα στο νέο περιφερειακό σχέδιο και επανέλαβε ότι το 50% της διαχείρισης απορριμμάτων περιλαμβάνει την ανάκτηση υλικών, την ανακύκλωση και τη διαχείριση στην πηγή. Κάλεσε, άλλωστε, τους δήμους να βοηθήσουν, ώστε να προχωρήσουν έργα επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος και έργα δημιουργίας μικρών ΣΜΑ που πρέπει να συμπληρώσουν τον ΣΜΑ της Ευκαρπίας.

Με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, προ ημερών στον χώρο του ΣΜΑ της Ευκαρπίας, είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η κομματική ανάγνωση των έργων απορριμμάτων και η κομματική ανάγνωση της αυτοδιοικητικής ατζέντας. Και τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα λάθος στην πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, που προβλέπει και στον εθνικό σχεδιασμό και στους περιφερειακούς, την κατά προτεραιότητα ανάκτηση και αξιοποίηση στην πηγή, διότι αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Οδηγία. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα στην Ελλάδα μόνο για την περιφερειακή διάσταση, γιατί είχε προκύψει αυτό από δηλώσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων. Στο περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να παραμένουν μόνο τα στερεά απόβλητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, ανακτηθούν, ανακυκλωθούν και επαναχρησιμοποιηθούν στην πηγή. Εγκρίθηκε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό η δυνατότητα ανάκτησης του 50% με βάση την οδηγία 98 του 2008».

Για τους συμβασιούχους στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων

Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, σχολίασε: «Δική μας πολιτική πρωτοβουλία ήταν να παρατείνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων στους φορείς και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και να μένουν στην εργασία τους και να στηρίζουν με τεχνογνωσία τον χώρο της αυτοδιοίκησης που τον έχει ανάγκη. Και αυτό έγινε σε αρκετούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Πρέπει να επιλύσουμε και το ζήτημα με τους συμβασιούχους των οποίων διακόπηκε η συνεργασία τους και δεν παρατάθηκε. Είμαστε από την πλευρά της κυβέρνησης στη διάθεσή σας και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε για το Ελεγκτικό Συνέδριο και με οτιδήποτε προτείνετε εσείς».

Επ’αυτού, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, είπε ότι ο φορέας είναι ανοιχτός στο θέμα των εργαζομένων, αρκεί να τηρούνται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αναφερόμενος στον ΣΜΑ, ο κ. Γεράνης είπε ότι είναι κομβικό έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο μετά τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, σημείωσε ότι θα υπάρξουν οφέλη, καθώς οι πολίτες δεν θα δουν να αυξάνονται τα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων και έκανε αναφορά σε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του έργου, στους οποίους απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι ενωμένη μπορεί να πετύχει και πρόσθεσε ότι είναι ώρα να γίνει και στην Κεντρική Μακεδονία η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων που γίνεται εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι εγκαινιάστηκε σήμερα ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη, από το οποίο θα προκύψει μείωση των δημοτικών τελών. Απαντώντας σε ερώτηση για τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε από ορισμένους κατοίκους, είπε: «Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται σήμερα έξω, δεν φταίνε για το ότι είναι εδώ. Φταίνε όλοι εκείνοι που τους υποκίνησαν τα χρόνια αυτά και τους παραπληροφόρησαν για το συγκεκριμένο έργο. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, στα εγκαίνια του έργου αυτού, κάποιοι από εκείνους που βρίσκονταν στους δρόμους εκείνη την εποχή και υποκινούσαν τους συμπολίτες μας, σήμερα βρίσκονται εδώ εντός του κτιρίου. Εννοώ εκείνους που επί επτά χρόνια παραπληροφορούσαν τους συμπολίτες μας για τη σπουδαιότητα αυτού του έργου και για το γεγονός ότι το έργο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αυτό που λέει ο τίτλος του: ένα σημείο μεταφόρτωσης απορριμμάτων».

Διαφήμιση