Αρχική Τεχνολογία ECOCITY: Ενημερωτική Ημερίδα για τη ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ECOCITY: Ενημερωτική Ημερίδα για τη ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

0
Διαφήμιση

Μια σημαντική ημερίδα διοργανώνει το ECOCITY, με τη συνεργασία του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων (ΣΕΓ), το Σάββατο 4 Μαρτίου στο ΜΕC Παιανίας, στο πλαίσιο της έκθεσης Verde.Tec.

Η ημερίδα με θέμα «ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι με ελεύθερη είσοδο για τους ενδιαφερόμενους, που θέλουν να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στις ιδιότητες και τα οφέλη της Γεωθερμίας στη βιομηχανική και οικιακή θέρμανση και ψύξη.

Η Γεωθερμία και οι εφαρμογές στο Αστικό Περιβάλλον, είναι ένα σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY, στο πλαίσιο του προσανατολισμού προς μια βιώσιμη προοπτική κάθε πόλης της χώρας μας, με ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις και στις γενικότερες ανάγκες του αστικού ιστού.

Η γεωθερμία είναι μια ήπια και πρακτικά ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή, που μπορεί με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες να καλύψει ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους, ενώ δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές βλαβερών ρύπων. Η κυριότερη θερμική χρήση της γεωθερμικής ενέργειας παγκοσμίως αφορά στη θέρμανση θερμοκηπίων, στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και για τηλεθέρμανση, δηλαδή θέρμανση συνόλου κτιρίων, οικισμών, χωριών ή και πόλεων.

Στη χώρα μας, λόγω του πλούσιου σε γεωθερμική ενέργεια υπεδάφους της μπορεί να έχει ευρεία εφαρμογή, αφού ως πράσινη τεχνολογία γίνεται ένα «χρυσό» πρότυπο για τη θέρμανση και την ψύξη και αναγνωρίζεται ο πιο πράσινος τρόπο για την παροχή θέρμανσης και ψύξης, καθώς δεν εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα ή κάποιο άλλο αέριο του θερμοκηπίου.

Το ECOCITY εντοπίζοντας το χαμηλό επίπεδο γνώσης που υπάρχει για τη δυνατότητα αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και των εφαρμογών που μπορεί να έχει στο αστικό περιβάλλον, διοργανώνει μια σημαντική ημερίδα για την παρουσίαση θεμάτων και μεθόδων εφαρμογής.

Στόχος της είναι να παρουσιασθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας στο αστικό περιβάλλον της χώρας, να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τη χρήση της και να γνωστοποιηθούν επιτυχημένες εφαρμογές που έχουν γίνει σε αρκετές πόλεις της χώρας μας.

Οι ομιλητές της ημερίδας θα αναφερθούν στα περιβαλλοντικά οφέλη και στην δυνατότητα που προσφέρεται με τη χρήση της στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό του οικονομικού κόστους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών, προσφέροντας σημαντική αναβάθμιση στο επίπεδο διαβίωσης στο αστικό περιβάλλον.

Κάτι για το οποίο έχει αδρανήσει η Πολιτεία να προωθήσει τις εφαρμογές ή έχει καθυστερήσει σημαντικά να αξιοποιήσει τη χρήση.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα γίνουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις,

οι οποίες θα καλύπτουν θεματικές ενότητες, όπως :

• Γεωθερμία και γεωθερμικό δυναμικό του Ελλαδικού χώρου

• Έρευνα, εκπαίδευση και τεχνολογίες αιχμής της Γεωθερμίας

• Θεσμικό πλαίσιο. Αδειοδοτήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία,

• Περιβαλλοντικές διαστάσεις αξιοποίησης της γεωθερμίας

• Αξιοποίηση και εφαρμογές της γεωθερμίας χαμηλής θερμοκρασίας σε αστικό περιβάλλον

• Αξιοποίηση και εφαρμογές της αβαθούς γεωθερμίας σε αστικό περιβάλλον

Στο τέλος της ημερίδας θα προσφερθεί χρόνος για την υποβολή ερωτήσεων και εκτενή συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του εκθεσιακού χώρου ΜEC Παιανίας, με ώρα έναρξης την 10.00 π.μ.

Διαφήμιση