Αρχική Καταστροφές Ακραία φαινόμενα έπληξαν Μαγαδασκάρη και ΗΠΑ

Ακραία φαινόμενα έπληξαν Μαγαδασκάρη και ΗΠΑ

0
Διαφήμιση

Συνολικά 78 νεκρούς άφησε κυκλώνας που έπληξε το τροπικό νησί της Μαγαδασκάρης, ενώ κατάστρεψε το 30% της καλλιέργειας βανίλιας στο τόπο που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίων.

Οι καρποί της βανίλιας στη Μαγαδασκάρη προστατεύονται από ενόπλους καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν από περίπου 20 δολάρια (18,8 ευρώ) το κιλό το 2010 στα 500 περίπου δολάρια (471 ευρώ) το κιλό πέρυσι.

Ο αρωματικός παράγοντας χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, από παγωτά μέχρι καφέδες. Η Μαγαδασκάρη παράγει σχεδόν τη μισή βανίλια στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Το 2015, η Μαγαδασκάρη υπολογίζεται ότι είχε παραγάγει 3.914 τόνους της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής 8.294 τόνων, σύμφωνα με δεδομένα προβλέψεων. Δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία λόγω του χρόνου που απαιτεί η καλλιέργεια.

Ο κυκλώνας Enawo διέσχισε την ανατολικοαφρικανική νήσο την περασμένη εβδομάδα με μεγάλες ζημιές. Χθες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η καταιγίδα είχε σκοτώσει 78 άτομα, είχε απομακρύνει από τις εστίες τους 250.000, και είχε τραυματίσει 250.

Ο φόβος είναι μήπως οι υψηλότερες τιμές αποθαρρύνουν τους αγοραστές και οι ντόπιοι πωλήσουν άγουρους καρπούς βανίλιας που έχουν χαλάσει από την καταιγίδα, φέρνοντας στην αγορά κακής ποιότητας βανίλια. Η συγκομιδή δεν θα είναι έτοιμη πριν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters, η τιμή του ολόκληρου καρπού μαύρης βανίλιας Μαγαδασκάρης είναι προς το παρόν 487,50 δολάρια (457.2 ευρώ) το κιλό. Η ίδια βανίλια από την Ινδία πωλείται προς 420 δολάρια (395,5 ευρώ) το κιλό, ενώ αυτή από την Παπούα Νέα Γουϊνέα μόνο πρός 210 δολάρια (198 ευρώ) το κιλό.

Ηπιότερη η «Στέλλα» στις ΗΠΑ

Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ επλήγησαν από έντονες χιονοπτώσεις και χαλάζι και χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα είναι τόσο σφοδρή όσο προέβλεπαν αρχικά οι μετεωρολόγοι.

Την Δευτέρα ανέμεναν χιόνια ύψους έως και 60 εκατοστών, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι το ύψος του χιονιού δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατοστά. Γι΄ αυτό τον λόγο, οι αρχές ήραν και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία είχε κηρυχθεί η πόλη για 24 ώρες. Σε ορισμένες συνοικίες της αμερικανικής μεγαλούπολης, όπως στο Μπρούκλιν, αντί για χιόνι έριχνε χιονόνερο και η θερμοκρασία πλησίαζε τους μηδέν βαθμούς.

Η «Στέλλα» προκάλεσε προβλήματα, μικρότερης έντασης, και στα αεροδρόμια της Ουάσιγκτον, της Φιλαδέλφειας, της Βοστόνης και του Σικάγο.

Διαφήμιση